Pulpit: Na hřišti budou zkrátka jen ti nejlepší

Kdo v sobotním odpoledni zavítal do frýdeckých Stovek, tak jistě uzná, že viděl tentokráte úplně jinou Lipinu, než tu, která se v podzimních bojích na hřišti fotbalově či fyzicky trápila.

Valcíři byli tentokráte daleko bojovnější a sebevědomější. Oproti minulému utkání dokonale fungovala i práce v defenzívě, kde jsme toho Táborsku moc nenabídli. Je pravdou, že směrem dopředu jsme rovněž zaznamenali výrazný posun, jen to proměňování šancí…tam to stále ještě není ke stoprocentní spokojenosti. Šance totiž byly a ne ledajaké, ujala se však „naštěstí“ pouze jediná, a to v samém závěru, kdy se po centru z pravé strany prosadila nová posila Ismar Tandir.

Jak proměnu svého kádru vnímal po utkání s Táborskem ten nejpovolanější, trenér A mužů Martin Pulpit?

Co se nám oproti podzimu změnilo?

BOJOVNOST A NASAZENÍ
(tak bojovnou Lipinu už fanoušci ve Stovkách dlouho neviděli…)

„Tak samozřejmě pro nás bylo velkým ponaučením první mistrovské utkání. Tam jsem si až vyčítal, že jsme šli do přeložení zápasu na pátek. Ale na druhou stranu nám tento zápas v ledasčem otevřel oči a já si myslím, že hráči se hlavně poučili. Potom bylo důležité sehrát přípravné utkání v reprezentační pauze v Chorzówě. Sice to bylo pro nás s nepříznivým výsledkem 1:2, ale když to porovnám například s přátelským utkáním Chorzówa s Třincem, které jsme ještě předtím měli možnost sledovat, tak si troufám tvrdit, že jsme se tam prezentovali daleko lepším, vyzrálejším a kompaktnějším výkonem než Třinec. Ve druhém poločase nás stála lepší výsledek jen nastřelená ruka Slaninky a z naší strany neproměněné šance. Vždyť Varadi měl stoprocentní šanci, Venca Mozol rovněž velmi krásně zakončoval. Směrem dopředu už to bylo z naší strany lepší. A na to přesně jsme dokázali navázat v zápase s Táborskem, které bylo pro nás nesmírně důležité, jelikož jsme se chtěli od něj odrazit a abychom byli konkurence schopní v tom boji o záchranu.“

PO DELŠÍM ČASE SE VYHRÁLO, NAVÍC S NULOU VZADU

„Byli jsme tentokráte velice organizovaní, řekl bych, že se hodně podařilo zařazení Michala Mravce na post stopera. Je to inteligentní fotbalista s čtením hry a hlavně s dirigentskými schopnostmi. To znamená, že si spoustu věcí dokázal na hřišti ořvat. Malinko mám výhrady ke hře naší levé strany v prvním poločase, kde jsme nebyli až tak v té defenzívě kompaktní, jelikož nám z této strany chodily do vápna centry soupeře. Přestože je dle mého názoru silnější pravá strana Táborska, tak tam mě svou hrou doslova překvapil Matěj Biolek. Já to snad od něj ani takto nečekal. Podal velmi kvalitní výkon, a to i přesto, že pravého beka ani hrát nechtěl.“

POMOHLO ZAŘAZENÍ VYTÁHLÉHO TANDIRA NA HROT ÚTOKU

„Tak tady jsme s klubovým managmentem surfovali snad dva měsíce po YouTubech, sledovali jsme určité hráče, které nám určití manažeři doporučovali, některé jsme tady i vyzkoušeli, ale furt se nám to nezdálo. Až teda jeden manažer z Ostravy nám doporučil Tandira, který měl už pomalu nakročeno do finské ligy. Já jsem rád, že přišel, jelikož je to nesmírně kvalitní fotbalista, inteligentní kluk, který ví, co chce, že to chce ve fotbale někam dotáhnout. Jsem opravdu rád, že je tady, a to i přesto, že je cizinec, ale bohužel takového útočníka už v Čechách zkrátka nenajdete.“

Jak jste vůbec prožíval průběh utkání, ve kterém si vytváříte šance, ale tým ten gól zkrátka pořád nemůže dát?

Musíte vždycky věřit, ale také musíte přemýšlet tím způsobem, že mužstvo naposledy dostalo čtyři branky, že nechcete, abychom inkasovali v domácím prostředí. I proto jsme možná trochu šetřili se střídáním, kdy jsme k těm dalším sáhli až za stavu jedna nula. Myslím si, že tam už začaly trochu docházet síly Ondrovi Chvějovi, který hodně pomáhal Biolkovi na pravé straně hřiště. Dali jsme tedy do hry Vencu Mozola.

To ale bylo ještě za stavu nula nula…

Ano, a jelikož jsem zvyklý hrát pod velkým tlakem o záchranu, tak vím, že kolikrát i výsledek nula nula doma není k zahození. Pořád se máte od čeho odrazit. Musíte myslet zkrátka na ta zadní vrátka. Nechtěli jsme narušit kompaktnost té obranné čtverky. Až v závěru jsme tam poslali na dvě minuty Švrčka, který závěr utkání v klidu zvládnul a Dramé s Willwéberem si už střed pole udrželi.

Co ke kapitánovi Petrovi Literákovi, který tentokráte do zápasu zasáhl až na poslední minutu?

Petr byl prostě v týdnu před utkáním nemocný. Teď holt bude muset o tu sestavu zabojovat. To se nedá nic dělat. Já vím, že je to zdejší ikona. Mám jej rád, vycházím mu maximálně vstříc, aby dělal i svou učitelskou kariéru, ale Frýdek zkrátka hraje o záchranu. A naprosto otevřeně říkám ke všem hráčům, že na hřišti budou hrát prostě ti nejlepší.

Překvapilo vás něco v zápase s Táborskem? Přeci jen se tentokráte soupeř neprezentoval takovou hrou, jakou u nás předvedl v minulých zápasech…

Abych vám řekl pravdu, tak jsem Táborsko sledoval ve všech třech jeho jarních zápasech, takže si myslím, že jsem je měl dobře nastudované. Určitě víc, než Vlašim, kde jsme šli více méně bez informací, takže jsme nemohli hráčům poskytnout tak kvalitní informace. Dokázali jsme pokrýt Mršiće, pokryli jsme Nešického s Vandasem. Nepustili jsme do žádných útočných centrů jejich krajní obránce. I proto se Táborsko těžko dostávalo do hry a prakticky si nevypracovalo moc brankových příležitostí.

Teď nás čekají dvě utkání na hřištích soupeřů. V úterý se představíme v Třinci a v neděli pak v Praze na Žižkově. Co k těmto dvěma zápasům?

Tak já tajně doufám, že v jednom z těch dvou utkání venku dokážeme naplno bodovat. Protože pořád oproti Ústí a Vítkovicím máme jedno utkání (doma se Znojmem) stále k dobru. Chci věřit tomu, že hráči k zápasům přistoupí stejně, jako tomu bylo teď s Táborskem. Hrát zápasy jako domácí je vždy náročnější, jelikož doma prostě musíte. Pokud by se nám podařilo získat tři body, tak v mínus bodech jdete na nějakých mínus deset bodů, což už není tak tragické, když se hraje o záchranu. Navíc mužstvo by to mohlo povzbudit pro ty následující zápasy v domácím prostředí. Hráči si ale na tlak v českém fotbale musí zvyknout. Vy, jako novináři, dostáváte v českém fotbale pod tlak trenéry a ne hráče. Což je špatně.