Jan Žižka: Trénovat Frýdek? Obrovská výzva!

Počátkem tohoto týdne byl do funkce hlavního trenéra třetiligového áčka jmenován Jan Žižka. Pětatřicetiletý kouč, který v loňské sezoně působil ve Stovkách jako asistent Martina Pulpita, nám před zahájením přípravy odpověděl na několik všetečných dotazů.

Honzo, co pro vás jmenování na pozici hlavního trenéra vlastně znamená?

Určitě mě to strašně potěšilo, že jsem tu důvěru od klubového vedení dostal. Je mi ale také jasné, že to bude velká zodpovědnost, protože klub spadl z profesionální soutěže, a to očekávání veřejnosti bude, zda a hlavně kdy se nám podaří návrat zpět. Frýdek-Místek, ať už jako město, tak i zdejší klub s vynikajícím sportovním zázemím, zkrátka do profesionálního fotbalu patří. Je třeba si ale teď uvědomit veškeré priority. Našim, respektive mým úkolem teď bude, aby se mužský tým a jeho kádr stabilizoval. Abychom začali dávat větší prostor jak našim odchovancům, tak třeba i hráčům z blízkého okolí, kteří jsou momentálně na hostováních. Každopádně je to pro mě výzva a já se na práci hlavního trenéra ve Frýdku-Místku těším.

Tak nějak to připomíná teď dobu, kdy Valcíři spadli až někde do divize a postupně si s pomocí vlastních odchovanců a srdcařů klestili cestičku o stupně výše. Souhlasíte?

Ano, je to hodně podobné. Dokonce si i na tu dobu, kdy jsme v roce 1999 spadli z druhé ligy, pamatuji, jelikož jsem za Frýdek tehdy hrával. Potom přišel dokonce i sestup do divize…

Ale jo, chtěli bychom na ty, jak se říká „lepší časy“, zase navázat. Najít si zkrátka tu cestičku a začít znovu s vlastními odchovanci.

Vašim asistentem trenéra by měl být Josef Sláma, jehož jméno je rovněž po mnoha let spjato s frýdecko-místeckým klubem. Můžete tuto informaci potvrdit?

Ano, je tomu tak. Pepu Slámu jsem oslovil s tím, že je to velmi zkušený trenér a já si jej strašně vážím. Před časem jsem pomáhal já jemu ve Frýdlantu nad Ostravicí a nemůžu si na ty chvíle stěžovat.

Po skončení soutěže žádné oficiální stanovisko směrem z klubu nepřišlo. Proslýchá se tak, že kádr, který sestoupil, se v podstatě celý rozpadl. Je na tom něco pravdy? Zůstal vám z loňského celku vůbec někdo?

Z větší části už tady kluci z loňského kádru působit nebudou. Je to ale pro mě i věc logická, jelikož to jsou hráči, kteří mají a musí živit své rodiny. I oni si museli být vědomi, že po sestupu z druhé ligy nebudou podmínky stejné či podobné. Pár kluků tu ale zůstalo, s dalšími jsme ústně domluveni, že by Frýdku v následující sezoně pomohli.

Přeci jen jsme jako klub na pět let z Moravskoslezské fotbalové ligy vypadli. Máte vůbec přehled, jaká je to teď soutěž? Co Valcíře v následné sezoně čeká?

Všichni jsme si vědomi, že MSFL je silnou a těžkou soutěží. Dokonce bych to řekl tak, že první šestice z třetí ligy, by mohla v klidu hrát od desátého místa dolů ve druhé nejvyšší soutěži. Určitě tedy sezonu nepodceňujeme a ani nebudeme velkohubě vykládat, že se budeme chtít ihned vrátit do FNL zpátky. Porveme se, budeme makat, ale jak jsem už dříve řekl, našim hlavním úkolem bude náš kádr stabilizovat. Vše musí mít svůj postup, nelze skákat z místa na místo.

Co vlastně hráče pod vaším vedením čeká? Co jste si pro ně připravil?

K prvnímu tréninku se všichni sejdeme teď v pondělí 25. června, kdy máme od 16 hodin trénink tady ve Stovkách. Tam si něco společně řekneme k následující přípravě. Pro mě osobně to bude úkol, abych hráče na soutěž dobře připravil a byli jsme konkurenceschopní týmům z vrchních pater tabulky. Přípravu nemá rád žádný fotbalista a já z vlastní zkušenosti vím, o čem mluvím. Je ale také jasné, že bez té dřiny nic nepůjde. Když se dnes podíváte o čem ten fotbal je, tak bez té fyzické kondice, dynamičnosti a určitých takových věcí se fotbalista zkrátka neobejde.

Možná to bude znít špatně, ale po sestupu už nebudou muset naši fanoušci cestovat do takových dálek, jako Sokolov, Varnsdorf či Ústí. Vlastně to budou v každém kole takové malé derby, kdy ta vzdálenost k soupeřům bude něco jen do stovky kilometrů…

Snad to bude pro nás výhoda, jelikož i když jsme hráli třeba v Sokolově, tak někdo z našich fanoušků za námi tak daleko vždy přijel. A za to jsme byli strašně rádi. No a já teď věřím, že za námi budou fanoušci chodit nejen do Stovek, ale i na ty nedaleké výjezdy. Vždy bude pro hráče příjemné, když nám vlastní fandové vytvoří na soupeřových hřištích domácí prostředí. A na to se určitě moc těšíme.

Na facebookovém profilu našich ultras fanoušků nedávno proběhla diskuze, zda hrát domácí zápasy v tradičním sobotním odpoledním čase, nebo se vrátit k dopolednímu výkopu. Pro jakou variantu jsme vy osobně?

Vím, že se tady v minulosti hrávalo v sobotu od 10.15 hodin, ale já vám na tu otázku odpovím ne jako divák, ale jako trenér mužstva. A pro mě osobně je určitě přijatelný čas s úředním hracím začátkem, tedy odpoledne.

Je ale prokazatelné, že vám to spoustu diváků vezme, jelikož je to stále boj o každého fanouška, který si musí zvážit, zda půjde na fotbal do Stovek, či na fotbal té „své“ dědiny…

Víte, ono je to o něčem jiném. Když si někdo bude chtít na frýdecko-místecký fotbal zajít, tak si zkrátka ten čas najde. Jinak si vždy každý nějakou tu výmluvu najde.

Každopádně je ale jasné, že do Stovek vrátíte diváky pouze atraktivním fotbalem?

Určitě, s tím s vámi souhlasím. Možná to bude znít jako klišé, ale tak tomu je. Asi každý trenér chce, aby jeho tým předváděl pohledný fotbal, aby se hrálo útočně a padalo hodně branek. Není to ale tak, že mávnete jen kouzelným proutkem a vše půjde hned. Znovu se budu opakovat, když řeknu, že se náš kádr oproti minulým sezonám výrazně omladí. My jej musíme ustálit a pak se uvidí, co dál.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B