Dostáváme laciné góly, mrzí Dana Bialka

S e d l i š t ě - Obránce Dan Bialek je v přípravě A-týmu již poněkolikáté, v předchozích případech vždy odešel na hostování, nyní má velkou šanci se do kádru Lipiny probojovat. I o tom jsme si povídali po přípravném utkání s Havířovem, kde Dan dříve působil, a který se nám žel nepovedl. Řeč přišla i na Danova tátu a s tím spojený vznik jeho přezdívky Kozel.

Dane, je to tvůj třetí návrat do přípravy. Vypadá to, že nyní máš největší šanci v kádru zůstat. Jak to vidíš ty?
Mám asi největší šanci, co jsem tu byl. Vždy jsem si říkal, že bych tu chtěl hodně moc zůstat. Ale byl jsem rád, že jsem se mohl někde rozehrát, protože si myslím, že jsem na to ještě neměl. Nyni doufám, že budu hrát co nejvíce a budeme hrát na špici.

Byl jsi v Havířově, naposled v Hlučíně, ještě předtím ve Frýdlantu, pomohla ti ta angažmá?
Určitě. Sice moje výkony ve zmíněných týmech nebyly úplně optimální, ale vyhrál jsem se. Měl jsem důvěru trenéra, což mi pomohlo. Doufám, že se chytím tady.

Sestava se v přípravě neustále mění, točí, zkoušejí se hráči. Jak vidíš výsledkově a herně dosavadní zápasy v letní přípravě?
Většinou máme začátky dobré, což proti Havířovu úplně neplatilo. A druhé poločasy musíme určitě zlepšit. Dostáváme hodně laciné góly, ze standardek, pořád ty samé chyby. Říkáme si to pořád, soustřeďme se na standardky, ale každý zápas dostaneme z těchto situací jeden, dva góly. To musíme určitě zlepšit. Pokud budeme dostávat takové laciné branky, nemáme šanci v MSFL uspět.

Oba poločasy byly rozdílné. V tom prvním jsme měli několik šancí, ale byli málo produktivní, herně to však bylo solidní. Po prostřídání se to v druhém dějství proměnilo...
Myslím si, že i v první půli byl Havířov o trochu lepší. Vůbec jsme neběhali, málo mluvili. Pomalu jsme se posouvali. Hráli jsme to všichni jak profesoři.

Zmínil si standardní situace. S Tychym jsme inkasovali tři góly po standardkách, proti Havířovu dva po nepohlídaných rohových kopech. Kde hledat chybu, nedůslednost?
Myslím si, že se to zlepší s návratem Fituse (Petr Literák pozn. red.). To určitě pomůže. Při standardkách si to zorganizuje. Musíme na bránění standardek ještě zapracovat, i když si to říkáme každý zápas. Bráníme kombinovaně, což si myslím, že je dobré. Chcete to ještě vypilovat a potrénovat. Do startu ligy máme ještě tři týdny.

Byla pro tebe v utkání nějaké zvýšená motivace vzhledem k tomu, že jsi v Havířově působil?
Hodně jsem se těšil. Chtěl jsem po výhře koupit do šatny koupit nějaké chlebíčky, bohužel to ale nevyšlo. Necháme si to na jiný zápas, třeba s Frýdlantem v poháru, pokud porazí Vsetín. (s úsměvem)

Říkají ti Kozel, můžeš prozradit, kde má tato přezdívka původ?
To mám po taťkovi, tomu rostly vousy jenom tady jako mě (ukazuje) a trkal, vyhrával všechny hlavičky, proto Kozel. (s úsměvem)

Půjde Dan ve stopách svého táty?
Příjmení Bialek je fandům Valcířů určitě povědomé. Otec Daniela, Petr, totiž oblékal dres Lipiny. V sezóně 1999/2000 nastoupil ve frýdeckomísteckém dresu k patnácti utkáním druhé ligy na postu záložníka. Předtím si dokonce vyzkoušel i prvoligová angažmá v Karviné. V prvoligovém kádru se objevil i ve Vítkovicích. O motivaci má tedy Dan tedy jistě postaráno.