Josef Sláma: Výhru nepřeceňujeme

F r ý d e k-M í s t e k - Josef Sláma se vrátil opět do trenérského křesla Valcířů. Tentokrát však nikoliv ke staršímu dorostu, kde působil naposled, ale k A-týmu. Svými radami a zkušenostmi totiž pomáhá v roli asistenta trenéru Žižkovi. Bývalý útočník Baníku Ostrava a Frýdku-Místku hodnotil nejen výhru v přípravě nad Čeladnou, zamýšlel se ale také samozřejmě nad nově se skládajícím týmem.

Váš návrat do Frýdku-Místku, předpokládáme, že jste byl oslovený trenérem Janem Žižkou?
Ano je to tak. Když jsem byl Honzou oslovený, říkal jsem si, že nemám co dělat, že mu budu ve všem nápomocen. Začátky jsou pro každého trenéra těžké. Říkal, že by byl rád, abych mu své zkušenosti předával. Hned jsem nabídku přijal.

Jelikož jste navštěvoval každý domácí zápas Lipiny ve druhé lize, jistě jste věděl, že tým se bude skládat od nuly, bude přicházet řada komplikací...
Pro mě to není nic nového, protože většinou, kde jsem působil, tak to vypadalo podobně. Vypadalo to, že se to nedá, ale vždy jsme to nějak překousli a věřím, že se to podaří i tady. Věřím, že společnými silami to nastartujeme. Musíme to postupně zvednout a doplňovat kádr hráči z okolí.

Je výhodou, že znáte hráče z dorostu, jelikož jste ve Frýdku mládež trénoval?
Určitě. Trénuji už dlouho a mám o hráčích přehled, ať už o mládežnících nebo o hráčích v okolních mužstvech. Chodil jsem se dívat na zápasy ve Frýdku-Místku i okolí a myslím si, že mám celkem přehled. I o MSFL, kde jsem v minulosti působil.

Dokáží se mladí hráči přizpůsobit tomu, že se v mužské kategorie trénuje jinak?
Je to těžké. Zažívají úplně jiné návyky. Stojí to velké úsilí je i nás, protože se neustále opakujeme. Snažíme se jim poradit. Pokud si dají říct, bude to k jejich dobru, pokud ne, nemohou tu setrvat. Věřím, že kluci, co tu momentálně jsou, tak všichni chtějí.

Předposlední zápas před ostrým zápasem s Kroměříží, výhra nad Čeladnou 4:0...
Jsme rádi za vítězství, vstřelené góly i čisté konto. Ale rozhodně to nemůžeme přeceňovat, protože to byl soupeř z krajského přeboru. Na druhou stranu, jsme úplně nové mužstvo, začínáme se teprve sehrávat. Dali jsme šanci i dalším adeptům o post v kádru. Jsem rádi, že jsem vyhráli, ale nebudeme to přeceňovat, je před námi dlouhá cesta.

Pozitivní je, že jsme si vypracovali hodně šancí, což bylo i v první půli předchozího zápasu s Havířovem. Neduhem však jejich proměňování...
Jak jsem zmiňoval, máme v týmu spoustu mladých hráčů, potřebují získávat zkušeností. Šancí bylo hodně, byť neproměněných, pozitivem je, že jsme si je dokázali vypracovat. Chybělo mi více střelby ze střední vzdálenosti. Na tom všem budeme pracovat, věřím, že se to bude postupně zlepšovat. Jakožto bývalý útočník chci dávat góly a chci to i po hráčích na hřišti. Snažím se poradit, pokud si rady vezmou k srdci, věřím, že se budou zlepšovat.

JOSEF SLÁMA

Josef Slámal je bývalý útočník Baníku Ostrava, za nějž mimochodem nastoupil i v utkání PMEZ proti Byernu Mnichov. Oblékal i dres Frýdku-Místku. Dvakrát se stal nejlepším střelcem druhé ligy. Po kariéře hráčské se vydal na kariéru trenérskou, kterou načal právně v Lipině u mládeže. Posléze se přesunul i k A-týmu jako asistent trenéra (1994/95), v ročníku 2000/01 vedl Válcovny jako trenér hlavní. Jeho poslední působení ve Frýdku bylo u staršího dorostu, s kterým v roce 2017 vybojoval postup do 1. Dorostenecké ligy. Trénoval rovněž muže Vítkovic, Vratimova, Petrovic u Karviné a Frýdlantu.