Literák: Mladým hráčům se snažíme poradit

F r ý d e k-M í s t e k - Jelikož příprava na novou sezonu začala fotbalistům Frýdku-Místku krátce po skončení té uplynulé, moc času na nějaké to volno hráči nedostali. Své o tom ví i náš dlouholetý kapitán Petr Literák, který je civilním povoláním učitel, takže toho prostoru na nějakou rodinnou dovolenou měl zase o něco méně.

„I proto jsem nesmírně rád, že mi trenéři vyhověli a já mohl být s rodinou v době, kdy probíhala již příprava na novou sezonu,“ svěřil se pilíř obranných řad Lipiny.

Petře, jsi nepopíratelně již stálicí a dá se říct i ikonou našeho týmu. Zažil jsi zde nejen šťastné chvíle, ale i ty nepříjemné a smutné. Máš mnoho zkušeností, takže nebojím se tě zeptat na otázku: Jak to s naším naprosto novým týmem A mužů letos vidíš?
Tak určitě máš pravdu v tom, že jsem toho tady zažil opravdu už hodně (smích). Jak vidím tedy náš tým? Celé se to tady tvoří úplně od začátku, máme spoustu mladých hráčů a podle mě jsou někteří opravdu talentovaní. Pokud si kluci co nejdříve přivyknou na ten mužský fotbal, který je přeci jen odlišný než v těch mládežnických kategoriích, tak si myslím, že by nám to mohlo na hřišti fungovat.

Je jasné, že se vše bude nejspíš točit kolem vás zkušených. Po sestupu jsi tady totiž zůstal ty, je tu Míša Švrček, v útoku Adam Varadi. Jaká je vlastně dnešní doba z hlediska mladých hráčů? Dají na vaše rady nebo jsou kluci paličatí a nenechají si nic říct či poradit?
Tak ono těm mladším ani nic nezbývá než poslouchat rady od trenérů a také i nás starších. Kdyby nás neposlouchali, tak by to podle mne byl problém a v kabině by nám to určitě nefungovalo. Určitě je nekáráme nějakými zbytečnostmi, snažíme se jim naopak vždy poradit a říct jim, co bylo špatně a jak to pro příště udělat lépe.

Další věc, která je zřejmá, tak je fakt, že ty začátky obrody našeho týmu budou možná strastiplné. Z toho pohledu je pro všechny frýdecko-místecké fanoušky potěšitelné, že z neúspěšného kádru, který vlastně dvakrát v řadě sestoupil, tady pár kluků přeci jen zůstalo a prokázalo, že mají k Lipině vztah a srdíčko. Co ale ti ostatní?
To je jejich věc, já nevím, jak to kluci cítili. Já za Frýdek-Místek hraji v podstatě celou svou kariéru, takže mi nic jiného nezbývalo, než tady zůstat. Mám to tady moc rád, znám tu všechny lidi okolo počínaje údržbáři až po trenéry přípravek. Pro mě to byla opravdu volba číslo jedna, že zde i po sestupu zůstanu.

Po návratu z dovolené jsi hned nastoupil do přípravy a v sobotu odehrál zápas s Čeladnou. Jak s odstupem času to utkání hodnotíš?
No…ten začátek zápasu nám určitě nevyšel, jak bychom si všichni nejspíš představovali. Asi jsme k tomu přistoupili trochu laxně a mysleli si, že když hrajeme se soupeřem, který hraje o dvě soutěže níže, tak to půjde samo. Čeladná pak ukázala, že také umí hrát dobrý fotbal. Z počátku byli běhaví a dost nás napadali. A jelikož jsme nedokázali udržet míč a lépe si přihrát, tak jsme byli místy i pod tlakem. Až když se naše hra trochu zklidnila a my začali lépe kombinovat, tak od té dvacáté minuty už jsme měli utkání ve vlastních rukou.

Pozitivní určitě bylo, že si tým dokázal vytvořit spoustu brankových příležitostí, leč to zakončení nebylo ideální. Co ale v době, kdy přijdou utkání, ve kterých si těch šancí moc nevytvoříme? Na tom bude muset mužstvo určitě ještě zapracovat, souhlasíš?
Je to tak, těch šancí proti Čeladné jsme si vypracovali opravdu hodně. Máme ještě před sebou čtrnáct dní, musíme doufat, že se naše střelecká potence ještě zlepší. Je to o tom se v zakončení více zklidnit a zachovat chladnou hlavu.