Olympionik Svoboda: Plavání fotbalu pomáhá

F r ý d e k-M i s t e k - Pod velkou sportovní personou si mohli zatrénovat celý týden mládežničtí fotbalisté MFK Frýdek-Místek. Letní přípravu mladým Valcířům vyplnil kondiční plavecký trénink pod dohledem české plavecké legendy a trojnásobného olympijského reprezentanta Květoslava Svobody. Ten má s fotbalisty řadu zkušeností, vždyť ještě nedávno spolupracoval s fotbalisty 1.SC Znojmo FK.

Z PROSTŘEDÍ VE FRÝDKU-MÍSTKU JSEM NADŠENÝ

Jak se zrodila spolupráce s mládeží Frýdku-Místku?
Počátky jsou pochopitelně ve známosti Romana Vojvodíka se mnou. V dobách, kdy působil Roman s Radimem Kučerou ve Znojmě. Když se stal Roman šéfem mládeže ve Frýdku-Místku, oslovil mě, jestli neudělám tréninky plavání. Slíbil jsem mu, že až budu mít čas, a než mi začnou plavecké kempy, že velice rád přijedu. Jsem z prostředí ve Frýdku-Místku nadšený. Mládež má vybudované perfektní zázemí, z kterého čerpá i A-tým.

Jak se plavecké tréninky uchytily ve Znojmě? Tam jsi pracoval především pro A-tým...
Ve Znojmě spíše tato spolupráce opadla. Pokud bude mít ale trenér Znojma pan Kalvoda zájem, není problém trénink udělat. Moc času nebylo, Znojmo bylo na soustředění, já byl také poměrně zaneprázdněný, protože se věnuji oddílu plavání ve Znojmě. Tohle mě chytlo velice, našel jsem se tam. V plaveckých kruzích mám daleko více nabídek na uživení rodiny. Stoprocentně se teď věnuji všemu kolem bazénu. Plavecký trénink v 1.SC Znojmo. Květoslav Svoboda společně s trenéry Radimem Kučerou, Josefem Hanzálkem a Romanem Vojvodíkem
Plavecký trénink v 1.SC Znojmo v roce 2015. Květoslav Svoboda společně s trenéry Radimem Kučerou, Josefem Hanzálkem a Romanem Vojvodíkem

Jak jde dohromady fotbal a plavání?
Spousta lidí si řekne, že to dohromady nejde. Ale vysvětloval jsem to i mladým frýdeckomísteckým fotbalistům, že jsme všichni sportovci a musíme se o své tělo starat. Pokud se starat nebudeme, tak jde všechna práce vniveč. V osmnácti mohou se sportem skončit a jít pracovat třeba do supermarketu. Tím nechci nikoho shazovat, může tam být spokojený, pro jiného to může být zase trest. Chci tím říct, že i ten, který nemá talent, tak se může vypracovat, hrát druhou ligu, první ligu. Na druhou stranu jen talent nestačí. Pro fotbalisty beru plavání jako velmi kondiční záležitost. Překvapilo mě, že kluci opravdu přišli na trénink. Mám zkušenost, že hodně fotbalistů si na trénink přijde zaplavat prsíčka, myslí si, že je to v rámci regenerace, taková sranda. Mládež ve Frýdku-Místku to vzala velmi zodpovědně. To je přesně přístup, který očekávám. Objem plic, ventilace, vo2 max, to není jen plavání, ale právě i o fotbalu. Snažím se jim to předávat, aby to pochopili. Tím pádem pomohl i trenérům. Jako trenér jsem nesežral svět, jen prodávám a předávám to, co jsem za svůj sportovní život nakoupil.

VO2 MAX

VO2 max je definována jako hodnota maximálního objemu kyslíku, který je atlet schopen využít. Měření se provádí v mililitrech na kilogram tělesné hmotnosti za minutu. Laicky řečeno se tedy jedná o měřítko, které demonstruje schopnost těla maximálně využívat kyslík. Obecně se jedná o velmi dobrý ukazatel aerobní vytrvalosti, přičemž platí, že čím vyšší číslo atlet dosáhne, tím lepší je jeho výkonnost. To z toho důvodu, že atlet s vysokým VO2 max je logicky schopen při sportovním výkonu využít větší množství kyslíku.


FOTBAL A PLAVÁNÍ, CO JE TO ZA VYNÁLEZ? DIVILI SE

Setkal jste se s tím, že byl ve fotbale natolik konzervativní, že plavecké tréninky odmítal?
U A-týmu samozřejmě někdo takový může být, že na to není zvyklý. Pamatuji si, když to bylo poprvé ve Znojmě. Nenávistné pohledy, já tam nejdu, co to je za vynález. (s úsměvem) Ale postupem hráči zjišťovali, že to není od zdi ke zdi, ale když nad tím zapřemýšlí, že je to ku prospěchu. Ukazovalo jim to, že díky plaveckým tréninkům najednou v tréninku a zápase vydrží více. Je to o okysličování těla, správném dýchání. Tělo tím posouvají hodně dopředu. Abych se vrátil na začátek, vyloženě odpor jsem nezažil. Stávaly se ale věci, když přišli do Znojma hráči na zkoušku a málem se utopili, protože skoro neuměli plavat. Ale bez problému se to naučili. Hráči, kteří to zažili, mi dodnes píší. Chodí si zaplavat i sami od sebe, ví, že jim to pomáhá.

Jak mládežnickým hráčům z Frýdku-Místku plavecké tréninky šly? Bylo to pro ně asi takové první seznámení s tímto typem tréninků...
Bojím se vždy toho, že kluci přijdou ve strachu z plavání, ale nemusí se bát. Můj kondiční trénink je postavený na tom, že vitální kapacita je důležitá pro každého sportovce. To není jen pro plavce, akorát plavci s tím umí daleko lépe pracovat. Když fotbalisté správně pochopí, a že byli kluci hodně šikovní, tak je to super. Sami byli nadšení, bylo vidět, že je to baví, že je to něco jiného. Vnímali, co se po nich chce. Mají to třeba i nesportovci, že vyjdou tři patra a jsou zadýchaní. U sportovců, aby se to mohlo opakovat, musí tepová frekvence spadnout zase trochu dolů. To jsou třeba u fotbalistů náběhy, sprinty, pak je pauza a pak zase náběh, sprint. Když udělá křídlo několik takových náběhu, tak v 60. minutě nebude moci. Těmito plaveckými tréninky se dá zvednou vitální kapacita plic.

Bude spolupráce s MFK Frýdek-Místek pokračovat z Vaší strany i nadále?
Trenéři projevili zájem, abych znovu něco takového zopakoval. Když bude prostor a čas, nemám absolutně problém, abych sem znovu přijel. Při dnešní mobilní komunikaci a dojezdnosti, to není žádný problém. Přijedu velice rád, motivuje mě to do další práce. Jsou to krásné výzvy. Proto jsem i tenkrát zvolil cestu být jako plavec u fotbalu. Někteří se strašně divili, co tam Svoboda bude dělat. Ale většina lidí byla velmi pozitivních, jsem rád, že se mi to dnes vrací.

KVĚTOSLAV SVOBODA

Pětatřicetiletá plavecká legenda Květoslav Svoboda je rodákem ze Znojma, kde také nastartoval svoji veleúspěšnou plaveckou kariéru. Je nejúspěšnějším českým plavcem, jakožto mnohonásobný mistr České republiky. Třikrát se zúčastnil olympijských her - Sydney 2000, Atény 2004 a Peking 2008. V Aténách se mu přitom dostalo velké pocty, když byl vlajkonošem české výpravy. Je držitelem čtyř stříbrných a dvou bronzových medailí z ME v krátkém bazénu. V roce 2002 se stal vicemistrem světa, taktéž v krátkém bazénu, dvojnásobný juniorský mistr Evropy V roce 2013 navázal spolupráci s fotbalovým klubem 1.SC Znojmo. Tato spolupráce se poté výrazně prohloubila za trénování Radima Kučery a Romana Vojvodíka, kdy se stal Svoboda kondičně-regeneračním trenérem. I on se tak zasloužil o úspěšnou sezónu 2015/16, kdy Jihomoravané do poslední chvíle bojovali o postup do první ligy. Aktuálně již v klubu nepůsobí a věnuje se trénování v úspěšném plaveckém oddílu TJ Znojmo a pořádá Plavecké kempy Květoslava Svobody. S fotbalovými kruhy je však nadále v úzkém kontaktu. Jak o výjimečného českého sportovce jde, svědčí následující výsledky za závodu na 200 metrů ve volném stylu světového poháru v krátkém bazénu z roku 2002. 1. Pieter van den Hoogenband (3 zlaté medaile z OH). 2. Květoslav Svoboda. 3. Michael Phelps (23 zlatých medailí z OH).


ROSŤA ŠAMÁNEK PLAVÁNÍ NENÁVIDĚL, PAK ZMĚNIL NÁZOR

Samozřejmě se bavíme především o plavání spojeným s fotbalem, ale vy jste nejúspěšnější český plavec, proto se zeptám, jak aktuálně české plavání vnímáte?
Na úrovni české juniorské a seniorské reprezentace vozíme finálová umístění. Dostaneme se na Mistrovství světa vysoko. Největší problém pro budoucnost je dole, zmíním třeba školní plavání. Věřím, a moje osoba se o to bude snažit, že se to změní. Budu rád, když se o tom na úrovni českého svazu budeme bavit. V plaveckém svazu chybí více komunikace mezi oddíly, trenéry. Jsou tam velké žabomyší války. Když se začneme opět věnovat výchově, věřím, že můžeme zase vozit medaile.

Ono je to možná ve fotbale tak trochu stejné...
Budu rád tam, kde o mě bude zájem. Nebudu a nechci a nemáme zapotřebí se nikomu vnucovat. Když mě to baví, budu si práce užívat třeba s fotbalisty, pokud mě to bavit nebude, budu třeba u plavců. A s nimi si to hodně užívám. Snažím se děti vychovávat, není pro mě prioritní úspěch. Samozřejmě, kdo je talentovanější, dáváme rodičům více informací a snažíme se je nastavovat tak, aby se tomu věnovali více.

Máte nějakou veselou historku z plaveckých tréninků fotbalistů například ze Znojma?
Když jsme začínali, prvních čtrnáct dní, tak se nám topil první fotbalista. To jsem skoro musel skákat do bazénu. Byl naštěstí u okraje bazénu. (s úsměvem) Pamatuji si, že Rosťa Šamánek plavání nenáviděl, postupem času byl jeden z prvních, který cítil, že díky plavání je něco jinak, že mu to v tréninku a na hřišti prospívá. Bylo vidět, že už do bazénu chodí rád. Škoda, že si to neuvědomují i mladší hráči, u mě to ale bylo také tak. Radek Mezlík si dodnes chodí zaplavat. Jarda Svozil měl plavání také rád, i když ze začátku také brblal. (s úsměvem) Marek Heinz si myslel, že přijde na první plavecký trénink v uvozovkách na pivo. Posléze přiznal, že to bylo také plus, nejen v regenerační části. V plavání jsou lidé uzavření spíše do sebe, ve fotbale jsou to legrácky, to jsem se musel naučit.