Trenér Žižka: Kádr máme v podstatě hotový

F r ý d e k-M í s t e k - Letní přípravu má náš tým za sebou. V generálce si Valcíři poradili s Petrovicemi 5:0 a trenér Jan Žižka byl před startem MSFL spokojený. V rozhovoru ale nebyla řeč jen o tomto utkání, ale také o tom, jak to vypadá pár dní před prvním mistrovským utkání s Kroměřiží s kádrem.

Trenére, pojďme nejdříve ke generálce. Vyhrálo se s týmem z nižší soutěže. Co vám zápas ukázal pár dní před ostrým startem?
Vyhrálo se 5:0, jsem za to rád, protože si kluci před startem MSFL zvednou sebevědomí. Soupeř byl z krajského přeboru, ještě nedávno ale hrál divizi. To nic však neřeší, důležité je, že nám to ukázalo, že máme ještě někde rezervy. Ale přechodová a finální fáze se mi líbila, hráli jsme s míčem rychle, takhle nějak bych si to představoval.

Když vezmeme poslední zápasy, scházel nám v úvodech utkání, řekněme takový švunk. Proti Petrovicím ale za patnáct minut 3:0 a bylo rozhodnuto...
To samozřejmě potěší každého trenéra. Ale zase jsou situace, kdy potom mužstvo poleví, ztratí se koncentrace. Jak jsem však zmiňoval v úvodu, s utkáním jsem spokojený. I kluci, kteří nastoupili do druhé půle, si splnili svoje. Jsou to mladí hráči, je třeba s nimi pracovat a jsem rád, že to zvládli.

Od útočníků očekáváte pochopitelně branky. Adam Varadi dva góly dal, Tomasz Gomola měl náběh na hattrick, ale dal až svoji třetí velkou šanci...
Pro mě je důležité, že se do předfinální a finální fáze dostáváme. Pochopitelně bych si představoval, že by gólů mělo být více, na útočníky musíme být přísní, ale do šancí se dostáváme, a to je důležité. Snad si to schovávají na první mistrovské utkání.

Pojďme k věci, která fanoušky jistě hodně zajímá, složení kádru. Jistý je přestup Michala Střižíka z Frýdlantu, co dále?
Už jsem v podstatě dohodnutí se Šumperkem ohledně Patrika Strnada, dohodnutí s Prostějovem ohledně Dominika Neorala a Radka Smékala. Předběžně jsme domluveni s Baníkem na Davidu Dendisovi a Tomaszi Gomolovi. Dohoda už je i ohledně Pavla Tobiáše s Třincem. Všichni hráči, co tu proti Petrovicím byli, je vlastně kádr pro novou sezonu. Mám tam ještě dvě volná okénka, že by se ještě dva hráči ukázali, mám na mysli Šumáka (Nicolas Šumský, pozn. red.) s Hyklíkem (Tomáš Hykel, pozn. red). Během víkendu se rozhodne.

Máte už v hlavě složení základní jedenáctky?
Mám ještě nějaké otazníky na třech postech, ale zhruba sestava z první půle proti Petrovicím by se měla prezentovat v prvním mistrovském utkání.

Je to sice až za pár dní, ale je už nyní cítit mírná nervozita před prvním mistrovským zápasem?
Je to paradox, ale já jsem ve fotbale nikdy nebyl nervózní. Samozřejmě jsme v kabině natěšení. Chceme hrát v horních patrech tabulky, první zápas nám napoví. Ale žádnou velkou vědu z toho nedělám, snad doma zvítězíme.