Startuje MSFL, ročník na ostří nože

F r ý d e k-M í s t e k - Již tuto sobotu odstartuje nový ročník Fortuna MSFL, tedy třetí nejvyšší fotbalové soutěže v České republice. Po pěti letech se do ní zapojí i Valcíři, kteří v ní naposled bojovali v sezóně 2012/2013.

KDO NAPODOBÍ PROSTĚJOV?

Minulou sezónu MSFL ovládl s desetibodovým náskokem na Velké Meziříčí Prostějov, který nasbíral 70 bodů a po roční pauze se stal opět účastníkem Fortuna národní ligy. V MSFL se udržel celý kvartet nováčků. Hodonín skončil šestý, Rýmařov sedmý a Uherský Brod na osmém místě, Valašské meziříčí potom čtrnácté. Sestoupili HFK Olomouc a FK Mohlenice. Králem střelců se stal se sedmadvaceti brankami prostějovský veterán Karel Kroupa.

RYCHLÝ NÁVRAT?

Frýdek-Místek má z minulosti s MSFL bohaté zkušenosti. Ročník 1992/93 ovládl a postoupil do 2. ligy, kde vydržel do sestupu sedm let. Naposled hrála Lipina třetí nejvyšší soutěž v sezóně 2012/13, kdy sice skončila na druhém místě, ale i to znamenalo postup do 2. ligy, místo HFK Olomouc.

VRAŽEDNÝ SESTUPOVÝ KLÍČ

Vzhledem k tomu, že si v aktuální sezóně svoji derniéru odbývá Juniorská liga, bude sestupový klíč v novém ročníku MSFL opravdu vražedný. Právě celky hrající Juniorskou ligu se totiž přetransformují do B-týmů, některé budou zařazeny do divizí (4 týmy) a některé právě do třetích lig (4 týmy). Sestup se tak může týkat tří (pokud nesestoupí z FNL žádný moravský/slezský tým) až pět týmů (pokud z FNL sestoupí dva moravské/slezské týmy). Další novinkou je pak to, že od sezóny 2019/20 bude hrát MSFL 20 celků.

PATNÁCT SOUPEŘŮ

Velké Meziříčí má za sebou povedený uplynulý ročník MSFL. Skončilo totiž na druhé pozici se ziskem šedesáti bodů. Tým se spoléhá na několik hráčů se zkušenostmi z první ligy - Petr Dolejš, Pavel Simr a Pavel Mezlík. Vzhledem k umístění v minulé sezóně bude bráno Velké Meziříčí jak jeden z favoritů soutěže.

SK Líšeň, klub, který se mnoha fanouškům vybaví především díky vyřazení Slavia Praha z domácího poháru na podzim 2007. Narozdíl od sezóny 2016/17, kdy Líšeň bojovala úspěšně zuby, nehty o záchranu, další ročník už byl mnohem povedenější. Vždyť brněnský klub skončil na třetí pozici. Dobře se navíc naladil i do nadcházející ročník, když v poháru porazil Blansko 3:1. Jeden z gólů vstřelil Jakub Přichystal, který na jaře hostoval právě ve Frýdku-Místku.

Jedním z favoritů MSFL bude i Hanácká Slavia Kroměříž pod vedením trenéra Bronislava Červenky. Kvalitní zázemí, krásný stadion a kvalitní kádr předurčuje Hanáky do bojů o postup. V minulé sezóně skončila Kroměříž čtvrtá. V její sestavě najdeme zkušeného záložníka Lukáše Motala, který hrával ve Zlíně a Znojmu. Zmínit musíme i vicemistra světa do 20 let z roku 2008 Tomáše Oklešťka, který se do Kroměříže vrátil po půlročním působení ve Vítkovicích. V útoku má pak Hanácká Slavia postrach MSFL - Jana Silného, jež strávil jaro v Sokolově. Valcíře tak na úvod nečeká vůbec nic jednoduchého.

Hlučín si v minulé sezóně připsal solidní páté místo. Tu novou však nezačal příliš dobře, když v poháru vypadl na Bohumínu. V hlučínském dresu nastupuje nám známý záložník Václav Mozol, který ještě na jaře oblékal dres Lipiny. Hlučín trénuje další známý trenér, bývalý kouč Baníku Radomír Korytář.

Nováček z Hodonína si v minulé sezóně pod vedením trenéra Polácha nevedl vůbec špatně, vždyť z kvarteta nováčků skončil nejlépe - na šestém místě. Navzdory vydařenému jaru byl odvolán a jeho místo zaujal Jiří Dekař, jež splňoval pro vedení kritéria více zkušenějšího trenéra. V Hodoníně se netají, že v horizontu dvou let by rádi postoupili do druhé ligy.

Pro Jiskru Rýmařov byla účast v MSFL historickou události, vždyť působení v sezóně 2017/18 bylo premiérové a nutno říci, že rozhodně ne špatné. Rýmařov se pohyboval v klidném středu tabulky. Druhá sezóna však bývá většinou pro nováčky kritičtější. Vstup do sezóny Jiskra zvládla, v poháru porazila Nové Sady.

Spartak Hulín je narozdíl od Rýmařova v posledních letech tradičním klubem MSFL. Nadcházející ročník bude pro Hulín již devátým v řadě. Nejlépe pro tento klub dopadla sezóna 2015/16, kdy obsadil třetí místo. Svůj standard si ale celkem drží. Minulou sezónu byl Hulín osmý. Hulín sice zvládl generálku proti Valmezu, poté však vypadl v domácím poháru v Novém Jičíně.

Opět deváté místo, to si mohli říci po skončení minulé sezóny ve Vyškově. Tým vedený bývalým stoperem Zbrojovky Brno a Slovácka Janem Trousilem se tak neodlepil ze svého stínu. Klub sází ve značné míře i na cizince, nechybí však ani tradiční opory, například Přerovský či Jeřábek. V generálce na start MSFL rozprášil Vyškov Brumov vysoko 6:0.

Desáté místo patřilo v minulé sezóně Uherskému Brodu. Jakožto nováček byl s touto pozicí jistě spokojený. Na toto umístění bude chtít Brod určitě navázat, nebude to však mít vzhledem ke konkurenci vůbec jednoduché.

Výkony Uničova byly v minulé sezóně zklamáním. Vždyť Uničov prolétl sezónu 2016/17 naprosto suverénně. V minulé ročníku už se však musel obejít bez strůjce úspěchu Jiřího Balcárka, který zamířil trénovat druholigové Znojmo a aktuálně je lodivodem Vítkovic. Zbyněk Zbořil to tak neměl po skvělé sezóně vůbec jednoduché. S až jedenáctým místem nebyli v Uničově evidentně spokojení, i proto jej nahradil pro nový ročník Dušan Žmolík.

Jak jsme zmiňovali, pro nováčky je druhá sezóny mnohdy klíčová. Odra Petřkovice tu svoji druhou zvládla. Po šestém místě v sezóně 2016/17 sice přišel sešup, ale třetiligovou příslušnost ostravský klub zachránil. Petřkovice již mají ostrý start do sezóny za sebou. V poháru porazily Heřmanice 5:2, čtyřmi brankami se blýskl útočník Radovan Lokša.

Viktoria Otrokovice obsadila v minulé sezóně 13. místo, v tomto ročníku však pomýšlí výše. Něco již naznačila vysoká pohárová výhra 5:1 nad Strání. Že to myslí Otrokovice s posunem tabulkou směrem nahoru, naznačují i akce na přestupovém trhu. V kádru je například rychlonohý krajní záložník Jan Hladík. Do Otrokovic zamířili i nedávno ještě hráči Frýdku-Místku Jan Šohaj a Michal Hladík. Z působení u Valcířů známe i Marka Šichora. Otrokovice vede jako trenér bývalý český reprezentant Michal Hubník.

Valašské Meziříčí dopadlo v minulé sezóně z nováčků nejhůře. Ovšem zachránilo se, a to se počítá. Do vyšších pater tabulky se s Valmezem příliš nekalkuluje, jeho cíl je však jasný, opět se zachránit a nejlépe hrát v klidném středu tabulky.

SFK Vrchovina je prvním z nováčku tohoto ročníku MSFL. V minulé sezóně ovládla po odstoupení Tišnova s velkým náskokem Divizi D a poprvé v historii si vybojovala postup do třetí ligy. Ostrý start má Vrchovina za sebou. V poháru porazila, byť jen těsně 1:0, divizní Velkou Bíteš.

Posledním do šestnáctky je další nováček Dolní Benešov. Ten nebyl v Divizi natolik suverénní jako Vrchovina. Postup uhájil před Kozlovicemi a Havířovem o pouhý bod.