Žižka po pohárové výhře: Klukům jsem věřil

F r ý d l a n t - Pohárová utkání mají svá specifika, když se navíc jedná o derby, platí to dvojnásob. V utkání 1. kola MOL Cupu se to také potvrdilo. Zápas s divizním Frýdlantem rozhodovaly až pokutové kopy. Zápas jsme tradičně hodnotili s trenérem Janem Žižkou, který se rozpovídal nejen o utkání a pohárovém postupu.

Trenére, jaké hodnotíte výhru v derby a postup v poháru?
Postoupili jsme, takže jsme spokojení. Myslím, že diváci viděli kvalitní utkání. Pokutové kopy, to už je loterie. Podržel nás brankář Mrozek, ale i my jsme měli šance. Myslím, že jsme byli na míči o něco silnější, ale některé finální a předfinální fáze jsme nedotáhli do konce. Bereme to jako celek, v poháru postup, spokojenost.

Asi to ale bylo v plánu trochu jinak, jelikož rozhodovaly až pokutové kopy a každá minuta navíc je znát. Už v sobotu nás čeká mistrovské utkání s Vrchovinou...
Kluci budou mít ve čtvrtek regeneraci, kterou máme na špičkové úrovni. V tomhle problém nevidím. Říkám to pořád, kluci mají natrénováno. Že se hraje takhle...V Anglii hrají sedmdesát utkání za sezónu, my se nemůžeme vymlouvat, když jich budeme hrát třicet.

Přesto náš kádr není tolik široký. Navíc se vykartoval Mrkvička. Na druhou stranu už se zapojil do hry po zranění Michal Střižík. Jak to s ním vypadá?
Herní vytíženost tam ještě chybí, Michal na sobě bude pracovat. Ale už se plnohodnotně zapojil do tréninku, zasáhl do utkání, myslím, že nezklamal. Budeme pracovat s tím, co máme. To, že se Mrkvička vykartoval? Máme tam další hráče. Ciesarík nastoupil, a vidíte, rozhodl v penaltovém rozstřelu. Tohle neřeším. Ve středu by se mělo rozhodnout i ohledně hráčů z Baníku Ostrava. Pokud nás doplní Gomola a Dendis, kádr se rozšíří. Ve hře je i Szotkowski.

Byl záměr poslat na úvodní penalty zkušené hráče?
Byl to záměr. To, že dal Literák penaltu se štěstím, na to se historie neptá. V poháru se postoupilo a nyní budeme s radostí očekávat los druhého kola. Přáli bychom si do Frýdku nějakého ligistu.

Máme za sebou tři mistrovská utkání. Vyhrálo se nad Kroměříží, neprohrálo se ve Velmezu, postoupili jsme v poháru. Jste trenér, který ve velkém fotbalu začíná a má hned tak povedený vstup do sezóny. Jak to vnímáte?
Rád pracuji s mladými kluky, naplňujeme mě to. Chtějí na sobě pracovat, chtějí se zlepšovat, což je podstatné. Je to i o štěstí. Štěstí přeje připraveným. Jsme rádi, že se daří. Ale určitě to není zásluha mě, že jsme v uvozovkách neprohráli, ale je to zásluha celého týmu. Zápas od zápasu klukům stoupá sebevědomí, získávají zkušenosti. Každým utkáním se učí od Fituse (Petr Literák pozn. red.), Variho (Adam Varadi pozn. red.), Švrčka. Třeba jednou v budoucnu budou zase ty zkušenosti předávat oni. Že jsme zatím neprohráli, buďme rádi, klepu na dřevo.

Co říkáte atmosféře? Přijít na pohárové utkání přes tisíc diváků, jde vidět, že má Frýdlant fotbal rád....
Klobouk dolů. Návštěva super, atmosféra nádherná. Ligové nebo druholigové týmy by si z toho měly vzít příklad. Nemám tomu co vytknout. Domácí fanoušci byli skvělí, naši fanoušci skvělí. Krásný útulný stadion. Jsou ve mě emoce, když si člověk vzpomene, jak tu lítal jako pětiletý kluk. Teď tu jako Frýdlantčan stojím poprvé na střídačce hostů, slavím v poháru postup s Frýdkem-Místkem. Je to zvláštní pocit.

Co říkáte na fakt, že Frýdlant vypadl potřetí v řadě v poháru v penaltovém rozstřelu. Počítal jste i s tím, že to mohlo být v hlavách frýdlantských fotbalistů?
Jestli to bylo v hlavách hráčů, to nevím. Upřímně řeknu, že jsem věřil Richardovi, že nějakou penaltu chytne. Je to kvalitní gólman a hlavně je hodně rychlý. Takže, i když nemá takovou výšku, vynahrazuje to tímto. Zkrátka jsem mu věřil, věřil jsem klukům. Jsme tým, hrajeme týmově. Jestli se to někomu libí, nelibí, to je jedno. Snažíme se jít zápas od zápasu. Teď nás čeká Vrchovina.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek