Mamula: Podporujeme tradici fotbalu ve F-M

F r ý d e k-M í s t e k - Trenér A-týmu Jan Žižka zmínil v rozhovoru, v jaké situaci on a jeho svěřenci na podzim fungují. Situaci, kdy vedení s A-týmem nekomunikuje. Zmínil také neocenitelnou podporu zapsaného spolku. I proto jsme se zeptali předsedy MFK Frýdek-Místek z.s. Radima Mamuly, jak situaci vnímá.

Trenér A-týmu Jan Žižka v rozhovoru po utkání ve Vyškově zmínil, že neví, co by se dělo bez podpory zapsaného spolku...
Podporujeme co nám je vlastní, odchovanci, region, význam sportu a tradici fotbalu ve Frýdku-Místku, což není jen mládež, ale i A-tým.

Jaká je tedy nyní situace?
Existují staré závazky předešlého vedení a komplikují komunikaci mezi panem Hlavoněm a námi, respektive vedením zapsaného spolku. Já tvrdohlavě hájím rozvoj klubu, tradici a význam výchovy naší mládeže. Stavím toto nad jiné zájmy s vírou, že se mám tyto kroky vyplatí a vrátí. 

Dali jsme majoritnímu týmu prostor. Výsledek je ale dvojí sestup a současná bezprizorní situace. Nekomunikovat možná má svůj strategický význam na burze, ale ne ve službách, natož sportu. Jeho podstata je nesporná a rozhodně nejsme ani drazí provozem. Naopak, zde pokulháváme, obzvlášť co se fungování A-týmu týká. Bohužel ve Frýdku-Místku zanikla textilka Slezan a podnik Válcovny plechu, což byly subjekty spjaté s podporou sportu. Od té doby se nenašel generální partner, což je alarmující, pominuli město, bez kterého by sport ve Frýdku-Místku nefungoval.

Proti tomu ale máme díky výbornému podnikatelskému prostředí nízkou nezaměstnanost, což je dobrá práce lidí na magistrátu a vše se paralelně odráží do možnosti podpory ze strany města. Jako aktivní účastník zastupitelstva při projednávání podpory musím hodně poděkovat úplně všem, bez rozdílu na politickou příslušnost. Rozhodně motivace takhle spolupracovat vznikla díky perfektní komunikaci s vedením města v čele s panem Pavlem Machalou a Michalem Pobuckým. V provozním hospodaření jsme zcela transparentní, získali jsme si důvěru a výdaje směřují tak, jak jsme si předsevzali. Tímto se vracím k polemikám kolem starých závazků a žádám zdvořile všechny, aby upustili od jejich spojování s politiky města Frýdek-Místek. Za vznikem starých závazků stojí bohužel bývalý předseda a dodnes můj kamarád. O jejich vzniku a důvodech dostane prostor mluvit v připravované online diskuzi. Nechci ho tady pranýřovat, protože fotbalu byl oddaný. Nadto komunikujeme a snažíme se celou situaci vyřešit co nejdříve. Poté podstoupím online rozhovor také já. Zda se přidá další akcionář nevím, ale já mu v tomto fandím a věřím, že se odhalí ve světle, ve které jsem věřil.

Máte připravenou nějakou koncepci, jak by měl A-tým fungovat?
Koncepci připravenou máme, zejména vstup zajímavé a významné sportovní persony, kterou sportovní úsek dlouhodobě nemá. Tady jen peníze nestačí a ne každý bývalý dobrý hráč má taky talent na práci manažera. Je to mnohdy absolutní protipól toho, s čím se v aktivní kariéře setkal. Avšak s minoritním podílem a postojem majoritních akcionářů se naše vize špatně prosazuje. Když k tomu přidám stín závazků, důvody rubopisu akcií, nemůžeme se zase úplně divit, v jaké komunikační pozici jsme. Termíny online rozhovorů zveřejníme v příštím týdnu. Nejpozději by se měly uskutečnit do 30.11.2018. Po tuto dobu je možné učinit ze strany zainteresovaných zásadní kroky, které se projeví do konkrétních otázek veřejnosti.

Na závěr také prosím všechny, aby se vymezili od termínu „Slováci“. Já mám Slovenský národ rád. Mám tam řadu skvělých přátel. Rád jezdím do Tater a jak zní slovenština z úst ženy, ví každý chlap. Nadto jsou občany Frýdku-Místku po většině Čechoslováci. Takže hlavu vzhůru a s vírou ve zlepšení všechny příznivce, ať už spokojené nebo naštvané, zveme na poslední domácí mistrovské utkání letošního roku proti Hlučínu!

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B