ČR 19 kvalifikaci zvládla

Čeští fotbaloví reprezentanti do 19 let v kvalifikaci mistrovství Evropy porazili Makedonii 2:1 a s předstihem si zajistili postup z úvodní do elitní fáze, která se hraje příští rok v březnu. Šampionát se pak v červenci uskuteční v Arménii.

Svěřenci Jana Suchopárka v Kroměříži zopakovali výsledek ze středečního utkání s Lucemburskem. Skupinu, v níž skončí nejhůře druzí, dohrají v úterý ve Zlíně zápasem proti Chorvatsku. 

V základní sestavě českého celku se znovu objevili odchovanci Michal Fukala s Tomášem Ostrákem. Český tým poslal do vedení ve 24. minutě Tomáš Zlatohlávek a v 54. minutě přidal pojistku Vasil Kušej. Chvíli poté sice snížil Marko Gjorgjijevskij, ale vyrovnat už Makedonci nedokázali.

„Jsme spokojení s postupem, ale také s předvedenou hrou. Tedy až na konec utkání, kdy jsme panikařili a soupeře měl určité šance a mohl vyrovnat. Fotbal byl ale tentokrát spravedlivý, protože jsme si nezasloužili ztratit body,“ uvedl po zápase trenér ČR U19 Jan Suchopárek.

ČR U19 - MAKEDONIE U19  2:1 (1:0)
Branky:
24. Zlatohlávek, 54. Kušej - 67. Gjorgjijevskij.
ČR U19: Kovář - Fukala, Heidenreich, Zima, Šnajdr - Slaměna, Macháček - Kušej (88. Píchal), Šulc, Ostrák (59. Pachlopník) - Zlatohlávek (89. Provazník). Trenér: Jan Suchopárek.

Tomáš Ostrák: "Chceme postoupit z prvního místa"

Čeští reprezentanti mají tak za sebou dvě utkání, ve kterých shodně své soupeře porazili 2:1. "S Lucemburskem jsme byli hodně nervózní. Nevím, čím to bylo, možná i tím, že to byl první zápas, nebo jsme chtěli za každou cenu uspět na domácí půdě," vrátil se k úvodnímu střetnutí záložník německého Kölnu. "Proti Makedonii to z nás spadlo a my odehráli velmi dobré utkání," těšilo Ostráka. "Jsme moc šťastní, že jsme si už postup zajistili, ale určitě budeme chtít postoupit z prvního místa," přeje si Tomáš Ostrák před posledním zápasem ve skupině, který mladí Češi odehrají ve Zlíně proti Chorvatsku.

Michal Fukala: "Po prvním utkání z nás spadla nervozita"

Česká reprezentační devatenáctka si byla před utkáním s Makedonií vědoma, že jí do další fáze posune jakékoliv vítězství. "Po tom prvním zápase z nás spadla nervozita a šlo to vidět i na hřišti. První poločas jsme soupeře k ničemu nepustili a naopak my sami jsme měli dost nadějných akcí, které jsme ale nedotáhli do úspěšného konce, což je škoda. Mohli jsme se totiž více uklidnit," mluví o druhém kvalifikačním duelu obránce Michal Fukala. "Druhý poločas jsme začali dobře, drželi jsme soupeře na jeho polovině a po tlaku přidali zaslouženě druhý gól. Škoda jen toho závěru, kdy jsme inkasovali zbytečný gól a trochu si ten zápas zkomplikovali," dodal Fukala. Ten pak ještě řekl, co bylo ve druhém zápase pro český tým rozhodující. "Určitě rozhodla naše aktivita, klid na míči a repres po ztrátě. Tohle jsme plnili na jedničku," usmál se frýdlantský rodák. Češi si tak v předstihu zajistili postup do druhé části kvalifikačního bloku. "Zatím je to postup do další kvalifikace, kde si to rozdáme o jedno postupující místo na Euro. Všichni v týmu si přejeme, aby nám to příští rok vyšlo," uzavřel povídání Michal Fukala. 

A my to klukům přejeme rovněž. Nechť se tedy daří!!

Foto: Jan Tauber