Solidní podzim kazí jen venkovní bilance

F r ý d e k-M í s t e k - Nebýt venkovní bilance čtyř bodů, mohli bychom označit podzim Valcířů v MSFL jako skvělý. Takhle nám bude muset postačit označení solidní. I přes trápení na hřištích soupeřů totiž Lipina vyválčila celkově 22 bodů a v "rozbouřené" době to znamená klidné přezimování na osmém místě tabulky.

V NOVÉ SOUTĚŽI, S NOVÝM TÝMEM A TRENÉREM

Po sestupu Valcířů do MSFL nezůstal ve Stovkách v podstatě kámen na kameni. Nejvíce zasáhl sestup kádr, který se takřka celý obměnil. Zůstali v něm jen čtyři hráči z jarní části Fortuna národní ligy - Adam Varadi, Michal Švrček, Petr Literák a Jan Hruška. Doplnili je pak především odchovanci Frýdku-Místku a hráči, kteří se vrátili z hostování. Ostatně s kádrem to byl pro nový realizační tým v čele s trenérem Janem Žižkou velký rébus.

Ještě před prvním mistrovským zápasem nebylo jasné, kdo bude moci nastoupit. U tria posil David Dendis, Tomasz Gomola a Filip Mucha se administrativní záležitosti povedlo vyřešit až po druhém kole. Dokončit se nakonec nepovedlo jen angažmá záložníka Pavla Tobiáše. Ve hře byla delší dobu i varianta setrvání Nicolase Šumského, který odehrál dvě mistrovské utkání, přeci jen ale zamířil na hostování do Jihlavy.


POVEDENÝ START

Příprava se Lipině příliš nepovedla, což ale bylo vzhledem k tvorbě nového týmu očekávané. "Slepená" sestava však v prvním domácím podzimním kole překvapila a zaskočila ambiciózní Kroměříž. Skvěle se uvedly především posily. Brankář Richard Mrózek předvedl velice dobrý výkon a jediný gól Patrika Strnada zařídil tři body. S těžkým losem se svěřenci trenéra Jana Žižky popasovali i na hřišti dalšího favorita ve Velkém Meziříčím, kde vybojovali bod za remízu 2:2. Potvrzení dobrého startu pak byla domácí výhra nad Vrchovinou 4:1.


VENKOVNÍ TRÁPENÍ

Start se sice Valcířům povedl, zvláště doma dokázali přetavit svůj potenciál v důležité body, nicméně venku to skřípalo. Tabulka po podzimu mluví jasně, v domácím prostředí je Frýdek-Místek na třetím místě, venku na předposledním s pouhými čtyřmi body. Naplno bodovat jsme dokázali pouze na půdě beznadějně posledního Valašského Meziříčí. Velkou fackou byla především vysoká prohra v Petřkovicích 0:6, která uvrhla tým do menší krize v podobě tří zápasů bez výhry. Jeden z cílů pro jaro je tak jasný, zlepšit bodový zisk ze hřišť soupeřů.


VE STOVKÁCH TO KLAPALO

Ano, Valcíři si sice připsali doma i dvě prohry, ale v utkání s Uherským Brodem určovali tempo a chybělo jim pomyslné štěstíčko. Zkrátka, výkony ve Stovkách a venku byl kontrast a to především bodový. Doma byli lepší pouze Líšeň a Kroměříž a to o dva body. Ani gólová nabídka nebyla chudá. Zápasy doma nabídly v průměru přes tři góly.


VARADIHO STŘELECKÁ FORMA

Lipina nastřílela na podzim v MSFL 27 branek, rovných 12 zařídil Adam Varadi. Odchovanec Valcířů velel ofenzivě našeho týmu a celý podzim se přetahoval o střeleckou korunu ligy s Jakubem Přichystalem z Líšně, ten byl nakonec o jednu branku lepší. K tomu přidal důrazný útočník ještě čtyři asistence a jednoznačně ovládl týmovou produktivitu.


MLÁDÍ VPŘED!

Ano, týmu velel především zkušený triumvirát Varadi-Literák-Švrček. Jinak se ovšem po hřišti "proháněli" takřka samí mladíci. V kádru hráli na podzim nezanedbatelnou roli hráči, kteří ještě loni kopali dorosteneckou ligu - Vojtěch Vokoun, Martin Kutáč, Adam Mrkvička a Jan Ciesarík. Určitým paradoxem může i být, že jedním z nejzkušenějších hráčů v sestavě byl zásluhou jedenácti startů ve druhé lize Jan Hruška, kterému bude na konci listopadu teprve 20 let. A svoji roli splnil, s pěti asistencemi se stal nejlepším nahrávačem týmu a patřil k nejvytěžovanějším hráčům. To ostatně můžeme říct i o stoperu Danielu Bialkovi, kterému je 21 let.


BRANKÁŘSKÉ DUO

Jedním s pozitiv podzimu byly výkony obou gólmanů, kteří to přitom vzhledem k ofenzivnímu pojetí hry týmu neměli jednoduché. Filip Mucha naskočil do kolotoče kvůli administrativním průtahům později, tomu ale neubralo. Neměl však příliš štěstí na zápasy, i přes dobrý výkon, několik chycených tutovek a zlikvidované penaltě, čtyřikrát inkasoval v Líšni. Byl u nešťastného zápasu v Petřkovicích, kde mu však těžko něco vyčítat. O závěr podzimu ho připravilo zranění. Richard Mrozek byl velice příjemným překvapením, možná na podzim největším. Už v úvodním utkání s Kroměříži se blýskl výborným výkonem a pomohl k výhře 1:0. O jeho povedeném podzimu svědčí, že byl hned třikrát zvolen hráčem domácího utkání v hlasování fanoušků. "Zařídil" také postup v domácím poháru, když vychytal penaltový rozstřel proti Frýdlantu nad Ostravicí.


STOPKA V DOMÁCÍM POHÁRU

Pouť Valcířů v domácím poháru, nebo-li MOL Cupu, skončila ve druhém kole. V tom prvním Frýdek-Místek porazil v ostře sledovaném derby divizní Frýdlant nad Ostravicí, byť jsme se radovali až po penaltovém rozstřelu. V dalším kole jsme však již nestačili na prvoligovou Opavu, které jsme podlehli 0:5.


TÝMOVOU PRODUKTIVITU OVLÁDL NA PODZIM VARADI
ŽIŽKA: PODZIM HODNOTÍM KLADNĚ

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B