U13 / Schedling: Musíme se stále posouvat dále

F r ý d e k-M í s t e k - Pokud nepočítáme žákovské future týmy, byla naše U13 v druhé polovině roku 2018 nejúspěšnější kategorií Valcířů. Po podzimu se dělí ve své soutěži s Třincem o první místo. Jak hodnotil trenérský štáb v čele s Robertem Schedlingem první část sezóny, to už se dozvíte v našem povídání.

Čítám, že vzhledem k dělenému prvnímu místu a výkonům panuje s podzimem velká spokojenost?
Člověk by měl být pořád s něčím nespokojený, jen tak se totiž může posunout dál. Nás samozřejmě ale fakt, že se pohybujeme ve vrchních patrech tabulky, těší, to zastírat nebudeme. Dokonce jsme z toho i trochu překvapeni, jelikož nám vůbec nevyšla letní příprava, kde spousta hráčů neměla díky dovoleným a jiným aktivitám ten nejsprávnější týmový přístup. Víš, ale ono není u této věkové kategorie až tak důležité, zda-li jsi druhý, či desátý. Navíc naše soutěž na severu je do značné míry znehodnocena přístupem jiných celků, které soutěž hrají s mladšími kluky. Takže na tu tabulku se ani nedívejme. Každopádně musíme na sobě pořád pracovat a posouvat se dále.

I tak ten pohled na tabulku nabízí velmi dramatické jaro, čtyři týmy v rozmezí čtyř bodů. Vidíte Třinec jako největšího konkurenta?
Soutěž není jen o Třinci, či nás samotných. Velmi kvalitní zápasy odehrajeme i s Opavou, Vítkovicemi a Karvinou. Ale i utkání s Hlučínem, Valmezem nebo Vsetínem měla svou kvalitu. Ale jestli mám opravdu odpovědět, tak nejlepší týmy v soutěži jsou Třinec s Opavou.

Který zápas vás za celý podzim nejvíce mrzí, byla to "překvapivá" prohra se Vsetínem?
Mrzí každá porážka, ale já bych nezdar se Vsetínem slovem "překvapivá" vůbec nenazýval. Vsetínu se do kádru vrátili kluci, kteří v minulé sezoně hráli o kategorii výše, takže svůj tým zkvalitnili. Mě spíše než porážky mrzí jiná věc. Jsme vůbec nejubrečenějším týmem v soutěži. Neumíme správně pracovat s emocemi. Dokáže nás rozhodit kdejaká maličkost, takže koncentrace pak míří úplně někde jinde. Tohle je pro nás, trenéry, obrovský úkol do dalších měsíců naší práce s tímto týmem.

Jaký zápas se naopak dle vás povedl klukům ze všech nejvíce?
Cenné budou asi výhry nad Opavou a ve Vítkovicích, ale podle mě se nám nejvíce povedlo domácí utkání s Valašským Meziříčím. V něm kluci předvedli opravdu bojovný a hlavně fotbalový výkon.

Pokud srovnáme s minulou sezonou, kde si tým zvykal na přechod z přípravek, v čem udělal tým největší progres?
Tím, jak kluci postupně dospívají, tak si i pomalu začínají uvědomovat věci, které po nich chceme. A tím se pak odvíjí naše hra, už to není takový hurá fotbal.

U13 měla skvělý podzim v dlouhodobé soutěži, byla nejúspěšnější ze všech týmů MFK, na Ondrášovce a kvalifikaci na halové mistrovství se však tolik nedařilo. Čím to?
Tak turnaj je úplně něco jiného, než dlouhodobá soutěž. Hrací čas je krátký, rozhoduje každá vaše chyba. A neřekl bych, že se nám nedařilo. Ano, neuspěli jsme tím, že jsme ani na jednu z těchto akcí nepostoupili do závěrečného finále. My jsme ale spíše rádi, že v obou těch kvalifikacích měli možnost kluci porovnat své síly s Top týmy našeho kraje. Ondrášovka nám utekla jedním výsledkem. Kdybychom místo porážky měli výhru, finále bychom vybojovali. Je pak ale otázkou, zda-li bychom na něj jeli, jelikož se letos koná až v Roudnici nad Labem, a to máš cestu přes celou republiku. V halové kvalifikaci jsme skončili třetí. Prohráli jsme s postupující Opavou a druhým Baníkem. Ostatní zápasy byly ale velmi povedené, takže i tuto kvalifikaci hodnotíme kladně. Není to vždy o tom, skončit první.

Na čem je pro jaro třeba zapracovat? Za co byste tým pochválil?
Určitý cíl jsem už nastínil v předešlé odpovědi. Dále budeme chtít zdokonalit práci s míčem v rychlosti, a budeme pokračovat v rozvoji individuálních činností jednotlivce. Také začneme kluky postupně připravovat na hru na velké hřiště. A zač bych tým pochválil? Víš, tak jak jsem si rýpnul do letní tréninkové morálky, tak naopak musím kluky pochválit za tréninkovou píli v ostatních měsících. A určitě bych také vyzvedl spolupráci s rodiči. Všichni víme, že pokud tohle funguje, pracuje se vždy lépe.

Jak hodnotíte fungování nové kategorie Future U13? Osvědčilo se její vytvoření?
Jednoznačně musím říct, že to byl výborný nápad. Všechna naše žákovská družstva tak mohou herně využít všechny své hráče, což je to hlavní gro všeho. Jen tady ale upřesním, že kluci z U13 hráli na podzim spíše za starší kategorii Future U15, což je pro ně sice náročnější, ale o to více prospěšnější. Teď si jen přejme, aby se klukům povedlo z krajské soutěže postoupit výše.