Šmíd: Vznik Future týmů? Velká spokojenost

F r ý d e k-M í s t e k - S trenérem U14 Radkem Šmídem jsme nehodnotili jen podzim zmíněné kategorie. Jelikož je kouč U14 zároveň šéftrenérem žákovských kategorií, povídali jsme si o uplynulém podzimu i z tohoto pohledu.

Hned v úvodu hodnocení se nabízí podstatná otázka, jak se hráči adaptovali na velké hřiště?
Tak samotná adaptace ještě potrvá, tak to prostě je. Každý hráč se s velkým hřiště sžívá jinak,někomu to trvá krátce a někomu déle. Není to jen o fyzické stránce.

Jak hodnotíte podzim U14 z pozice umístění, výkonů?
Co se týká hodnocení umístění versus výkony, musím navázat na první otázku, protože ono je to prostě úzce propojeno - adaptace, fyzická stránka, technická stránka a na závěr individuální a týmový výkon. Jsou to prostě kluci kteří se teprve vše učí, ale kluci moc chtějí a to je dobře. A není toho zrovna málo. ( s úsměvem) Jinak si myslím, že s umístěním můžeme být spokojeni, i když se chceme pořád zlepšovat.

V některých zápasech jste tým chválil, v některých jste byl naopak poměrně nespokojený. Je nevyrovnanost výkonů to, co vás nejvíce trápilo v podzimní části?
To je práce trenéra chválit a radit hráčům co a jak. (s úsměvem) Ano, je to pravda, nejvíce nás mrzí s trenérem Davidem Stachovcem ta nevyrovnanost, i když tito kluci na to mají ještě nárok. Moc mě mrzí, že nejsme schopni přenést dobré věci z tréninků do zápasů. Je to zbytečná ustrašenost a bojácnost, na tom chceme co nejvíce zapracovat.

Kde jste viděl silné stránky týmu na podzim?
Tady je to jednoznačné, vůle hráčů na sobě pracovat a tréninková docházka. Určitě se to klukům vrátí.

Nejpovedenější utkání, naopak nejméně povedené?
Mezi nejpovedenější zápasy bych zařadil vítězné zápasy v Jihlavě a na Slovácku, kde jsme dokonce prohrávali 2:0 a 5 minut před koncem ještě 3:2, ale závěr utkání kluci vystupňovali svůj výkon a dokonale deul otočili ve svůj prospěch na 4:3. A opačně, naše zápasy doma s Baníkem a v Opavě byly hodně nepovedené, ale s těmito týmy to nezvládáme právě hlavou.

Jak hodnotíte podzim žákovských kategorií v globálu z pohledu šéftrenéra žákovských kategorií?
Nemůžu říct, že jsem spokojený, to neřekne žádný trenér. (s úsměvem) Ale pravdou je, že jdeme neustále svou cestou a chceme se zlepšovat. U starších žáků (U15, U14) je to podobné, nevyrovnanost výkonů a u mladších žáků můžeme říct , že jsme spokojenější, nebudu říkat nic nového, že přednější nám je u těchto ročníku, individuální výkon. Samozřejmě, že do zápasu jdou všichni vyhrát, to je naprosto normální.

V této sezóně byly vytvořeny nové kategorie Future U15 a U13. Jak hodnotíte po půlroce jejich fungování a přínos?
Jednoznačně jsme naprosto spokojeni, funguje to přesně, jak jsme chtěli, vytíženost všech hráčů a jejich minutáž v zápasech. Není nikde napsáno, že hráči musí hrát jen tam nebo tam. Zároveň v U15 jsme už dávali a budeme dávat příležitost klukům i z U13, vyzkoušet si velké hřiště a pomalu je připravovat právě na letní přechod na velké hřiště. Zase kluci z přípravky U11 už dostávali příležitost v mladších žácích a ti budou zase v létě přecházet do žáčku.

Mládež si zvolila na začátku sezóny své motto, jak se jej daří naplňovat?
Ano, je to pravda a řeknu to tak, jak to právě zní .....učíme se reprezentovat klub......a tady už záleží na všech, nejen na hráčích.

Po konci minulé sezóny jste se v hodnocení zmiňoval o "nešvaru", kdy se kolem kluků začínají pohybovat "rádoby" manažeři, nastávají odchody hráčů atd. Zlepšila se v tomto situace?
Tato situace se nezmění tak rychle, pokud rodiče a kluci sami nezváží danou situaci. Tady je to jednoznačné, věk hráče, herní vytíženost, lepší podmínky. My si stojíme za velmi dobrými podmínkami, herní vytížeností v nejvyšších žákovských soutěžích a dále už jsou na řadě rodiče. Nám jen vadí, že někteří lidé přetahují hráče jen ve svůj prospěch a ne v prospěch hráče. Bohužel, to je realita. Ale jak říkám, je to hlavně teď už jen na rodičích.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B