U12 / Rojíček: Hrajeme těžká utkání, to je dobře

F r ý d e k-M í s t e k - V hodnocení podzimu mládežnických kategorií se samozřejmě dostalo i na tým U12. Ten se prezentoval nejen solidními výkony v své soutěži, ale blýskl se i postupem do finále Ondrášovka cupu. První část sezóny jsme v rozhovoru hodnotili s trenérem Martinem Rojíčkem.

Jak se kluci "poprali" s přechodem z přípravek do kategorie mladších žáků?
Většina kluků si z kategorie přípravek osvojila kvalitní individuální techniku s míčem a celkovou všestrannost (gymnastika, cvičení na žebříku, rychlé nohy na metách, atd.) - trenéři přípravek odvedli dobrou práci. Největší změnou byl pro hráče přechod z malého na větší hřiště, které klade vyšší nároky na orientaci, taktiku a hlavně fyzickou kondici. Zde byly vidět rozdíly, některým hráčům trvalo déle než si na větší hřiště zvykli. Tito hráči tuto změnu postupně dohnali v utkáních za tým FUTURE.

Jak celkově hodnotíte podzim z hlediska umístění, výkonů?
Výsledky a tabulka v kategorii mladších žáků není až tak důležitá. Žákovská liga je u ročníku 2007 velmi vyrovnaná, což je dobře, protože více kvalitních utkání nám dříve chybělo! Už to není jen o čtyřech zápasech, ale krom dvou, hrajeme jenom těžká utkání a to je pro náš rozvoj důležité. Zaměřili jsme se na herní projev mužstva - snažíme se hrát kombinačně po zemi a po jednotlivých hráčích chceme, aby individuální herní dovednosti, které pilujeme na trénincích předváděli i v utkáních. Ve většině zápasech se nám to podařilo splnit.

Za úspěch se dá jistě považovat postup do finále Ondrášovka cupu?
Před kvalifikací na Ondrašovku cup jsme si dali za cíl postoupit do hlavního finále. Kvalifikaci jsme odehráli velmi dobře a s jednou porážkou a jednou remízou jsme postoupili jako nejlepší z třetích míst v celorepublikových kvalifikacích do finále, které se uskuteční v květnu v Šumperku. I tam se budeme snažit předvést co nejlepší výkony a dosáhnout co nejlepšího umístění.

Tradiční otázka, který zápas hodnotíte jako nejpovedenější, který naopak jako nejméně povedený?
Jako nejpovedenější hodnotím utkání s 1. HFK Olomouc, ale také utkání v Šumperku a s Uničovem a Opavou, v kterých jsme soupeři podlehli jsme odehráli velmi dobře. Naopak na podzim nejhorší utkání jsme odehráli s Baníkem Ostrava, kdy jsme po dvou třetinách vedli 2:0, ale v poslední třetině jsme obdrželi 7 branek.

Na čem je pro jaro třeba zapracovat? Za co byste tým pochválil?
Kromě rozvoje individuálních herních dovedností jednotlivce, rozvoje rychlosti a všestrannosti se v zimní přípravě a jarní části chceme jednoznačně zaměřit na proměňování šancí.  Těch si každý zápas vytvoříme spousty, ale jejich neproměňování nás stojí lepší výsledky a lepší umístění. Také chceme zlepšit obrannou hru, co se týče důrazu v osobních soubojích.

Za co určitě zaslouží hráči pochvalu, je to, jak přistupují k práci na trénincích, a jakou mají tréninkovou účast. Pouze čtyři hráči z týmu mají tréninkovou účast nižší než 75 % a tam hrálo roli zranění, nemoci nebo školní povinnosti.

Jak hodnotíte fungování nové kategorie Future U13? Pomáhá v rozvoji hráčů U12?
Tým FUTURE má jednoznačně vysoký přínos! Nás je v týmu 24 a pro nás trenéry je důležité, že žádný hráč nezůstane přes víkend doma, ale odehraje utkání, někteří dvě utkání! Jak jsem se zmínil na začátku, některým hráčům trval déle přechod na větší hřiště a právě v týmu FUTURE dostali čas a prostor, aby tuto změnu dohnali a v průběhu podzimu se pak zapojili do žákovské ligy. My jsme rádi, že nikdo z kluků nemusí odejít hrát jinam!