Dorosty odstartovaly zimní přípravu

F r ý d e k-M í s t e k - Souběžně s A-týmem odstartovali zimní přípravu i dorostenecké kategorie. U16, U17 a samozřejmě také U18 společně s U19. Jak komentovali start trenéři jednotlivých kategorií?

TRENÉR U19 ROMAN VOJVODÍK

Jak je náplň úvodních dní zimní přípravy?
Celé jsme to nastavili tak, že kondici sbíráme formou her a různých cvičení. Nepřeji si, aby někdo běhával čtyřstovky a osmistovky. Takové ty věci, které jsme dělali zamlada, abychom se tady mučili. Samozřejmě bude to dril, makačka, nebude to jen o fotbálku. V podstatě vše co děláme v mužích, chceme přesunout i do mládeže.

Vy od začátku roku vedete i A-tým Frýdku-Místku. Mají nyní asistenti U19 a U18 větší pravomoce vzhledem k této vaší vytíženosti?
Už když jsem přišel v létě, tak jsem to tak nastavil, že napříč všemi kategoriemi budou mít asistenti trenérů maximální prostor. Ať se více zapojí do tréninkového procesu, ať vedou celé tréninky. U nás, U19, U18 to tak funguje normálně a myslím, že ani v ostatních kategoriích s tím není žádný problém, a že to funguje, jak by mělo. Někdy je to tak, že když asistenti nedostávají prostor, tak zakrní, a to by byla škoda.

V nedávném rozhovoru jste prozradil, že chcete A-tým více propojit s dorosteneckými kategoriemi a vytahovat šikovné hráče do prvního týmu. To musí být pro hráče velká motivace do zimní přípravy?
Motivace je očividná a věříme, že to tak hráči, kteří hrají za náš dorost, budou cítit. To, že momentálně hraje Frýdek-Místek třetí ligu, je pro tuto věc trochu plus, že se může do Áčka zapojit více odchovanců.

Co se týká kádru, asi žádné velkou změny nejsou?
Máme vyhlédnuté nějaké posily, z hráčů, kteří hráli na podzim v podstatě nikdo neodešel. Ovšem vypadá to, že do Olomouc se přesune Corriero, který se tam přestěhoval. Ale jak jsem zmiňoval, máme nějaké hráče vyhlédnuté a myslíme, že počet hráčů je tu dostačující. Nechceme jít cestou toho, že nabereme dorazové ročníky od cizích ročníků a naši mladí nebudou hrát. Ostatně už na podzim jsme zapojili do U18 a U19 hráče z mladšího dorostu. Dostali prostor na to, aby si již pomalu zvykali na dospělejší fotbal.


TRENÉR U17 KAREL OREL
Kádr zůstal nezměněn, akorát bohužel Matyáš Mohyla mi oznámil, že končí, že se již nechce v budoucnu věnovat fotbalu. Jinak je vše při starém. Příprava je ze začátku všeobecně zaměřena na kondiční složku. Vše je ale formou různých malých her a různých pozičních cvičení, není to žádné běhání bez míče. Vše je zaměřeno na práci na hřišti, v určitých prostorech s určitým časovým úsekem, aby to mělo návaznost na kondiční složku.


TRENÉR U16 KAMIL RAŠKA
Do zimní přípravy jsme vstoupili se stejným kádrem jako na podzim. Nikdo nepřibyl, nikdo neubyl. První týdny se budeme věnovat kondiční přípravě, ale budeme vše dělat na hřišti s míčem formou her a cvičení, takže žádné běhání po lese. Od 16. února máme naplánované soustředění na Hutisku. Přístup kluků je dobrý, uvidíme, až bude narůstat únava.