Hatoň: Chytat za U19? To jsem opravdu nečekal

F r ý d e k-M í s t e k - Starší dorost odehrál v sobotu přípravné utkání proti Zbrojovce Brno. Ač se na vysoké prohře logicky špatně hledaly pozitiva, jedno výrazné bychom našli. Do brány MFK se totiž postavil teprve patnáctiletý talentovaný brankář Šimon Hatoň a svým výkonem nezklamal. Právě jeho dílem nebylo vysoké skóre ještě větší.

Šimone, odchytal si teprve v patnácti letech, byť v přípravě, svoje první utkání za starší dorost. Je to velký skok?
Je to větší skok, ale všechno se dá zvládnout. Jen mě mrzí, že jsme od Zbrojovky inkasovali tolik gólů.

Do brány ses postavil proti nejtěžšímu možnému soupeři, kterým byl lídr Dorostenecké ligy Zbrojovka Brno. Měl jsi nějaké obavy?
Šel jsem do utkání v pohodě, akorát mě to trochu překvapilo. Měl jsem původně chytat za U17, nakonec jsem se postavil do brány za starší dorost. Ale jak jsem zmiňoval, do zápasu jsem šel v pohodě, tak jako do každého zápasu. Snažil jsem se v zápase udělat maximum.

Dávají kluci v devatenáctce větší rány?
Určitě, jsou to větší rány.

Takže to víc štípe do rukavic?
Ani ne, už jsem zvyklý. (s úsměvem)

Jak bys zhodnotil utkání? I z pohledu gólmana asi hodně obtížný zápas, hodně sis zachytal...
Zachytal jsem si hodně. (s úsměvem) Byl to těžký zápas, kvalita soupeře byla velká. Jak bylo zmíněno, je to aktuálně nejlepší dorostenecký tým v ČR. Šlo to vidět. Občas se nám podařilo zahrát ofsajd systém, ale Zbrojovka měla předfinální a finální fázi opravdu velmi propracovanou. Navíc se nám zrovna v obraně příliš nedařilo.

V květnu ti bude teprve šestnáct let, troufneš si na starší kluky v poli zařvat? Nebojíš se?
Nebojím se, to k postu brankáře patří. Navíc se někdy musíme na hřišti zdupat ku prospěchu věci. Jinak jsme normálně kamarádi.

Do Frýdku-Místku jsi přišel v létě z Baníku Ostrava, jak hodnotíš půl roku v novém prostředí, jsi spokojený?
Jsem spokojený. Zachytám si více, než Baníku, mám větší vytížení. Krom U17 a občas i U16 mám možnost si zachytat i za U18. To je fajn.

Počítal jsi s tím, že si už v tak mladém věku zachytáš za starší kategorie?
S tím jsem opravdu nepočítal. Trochu jsem tušil, že bych si mohl občas zachytat za U17, ale že si zachytám za U18 a dokonce i za U19, to jsem vůbec nečekal.

Jakou si našel ve Frýdku partu?
Hodně dobrou, parta je v pohodě. Je tu dobrý kolektiv, není rozkouskovaný na nějaké skupinky.


ŠIMON HATOŇ

Nervozita ze startu za starší dorost v patnácti letech? U brankáře Šimona Hatoně byste ji hledali v sobotu marně. Prakticky to ani nevypadalo, že jde o jeho první start mezi daleko staršímu fotbalisty. Naopak, působil klidně a nebál se ani zvýšit hlas při dirigování starších spoluhráčů. V těžkém utkání, kdy se na něj řítil jeden brněnský útok za druhým, nepanikařil a dokázal zlikvidovat několik velkých šancí Zbrojovky. Skvělou mrštnost například převedl proti přímému kopu soupeře. Ostatně nějaká nervozita na něm nebyla znát ani při následném rozhovoru, což můžete posoudit sami. Startem za U19, byť jen v přípravě, zkompletoval poměrně unikátní sbírku. V této sezóně již totiž chytal za U16, U17 i U18. Kdoví, třeba si připíše start za starší dorostence i v mistrovském utkání. Proti Brnu ukázal obdivovatel španělské brankářské hvězdy Kepy Arrizabalagy, že se této varianty trenéři rozhodně bát nemusí.


Teď vytáhnu takovou tradiční otázku. Každý má většinou nějaký fotbalový vzor, ke kterému vzhlíží. Máš jej také?
Mám, je jím španělský gólman Chelsea Kepa Arrizabalaga.

Proč zrovna tento brankář?
Libí se mi jeho styl chytání. Z gólmanu je mi nejvíce sympatický, navíc fandím i Chelsea.

Sledoval jsi jej i dříve, když chytal španělskou ligu v Athletic Bilbao?
Sledoval jsem ho i v Bilbau, pár zápasů jsem viděl, ale nebylo to pravidelně. Většinou jsem si zpětně procházel na Youtube šoty ze zápasů.

A kdybys měl vybrat někoho z českých gólmanů?
Z českých gólmanů? Tomáš Vaclík!