U19 / Psota: Jsem rád, že mi dal Frýdek šanci

F r ý d e k-M í s t e k - Starší dorost přivítal v průběhu zimní přípravy v kabině novou tvář z Vítkovic. Je jí sedmnáctiletý záložník Martin Psota. My jsme se o Martinovi chtěli dozvědět něco více a vzniklo tak velice zajímavé povídání.

Nebyl jsem "hodný" kluk


Martine, jak se udál tvůj přesun z Vítkovic do Frýdku-Místku?
Celkem mě překvapilo, že se mi ozval trenér Dian z Frýdku-Místku, s kterým jsem neměl ve Vítkovicích až tak dobré vztahy. Ví, že jsem nebyl ve Vítkovicích takový ten "hodný" kluk, měl jsem pár určitých problémů, neříkám, že jsem za všechny mohl, ale bylo to tak. Takže jsem rád, že mi dal šanci. Nad nabídkou jsem neváhal, myslím si, že je to pro mě dobrý krok. Budu makat.

Bereš jako plus, že znáš trenéry Vojvodíka a Diana z působení ve Vítkovicích?
Určitě je to pro mě plus, trenéry znám, oni znají mě.

Jak zatím hodnotíš působení ve Frýdku-Místku?
Rozhodně je to kladné hodnocení, akorát se nám občas v přípravě výsledkově nedaří, což mě mrzí. Ale před námi je ještě pár týdnů přípravu, určitě na tom zapracujeme a bude to lepší.

Je nějaká změna v kabině oproti Vítkovicím?
Změna ani ne, akorát se musím více seznámit s klukama a bude to v pohodě. Kluci mě přijali bez problémů.

Budu makat na maximum


Kdybys měl sebe popsat jako fotbalistu, dovednosti, přednosti?
Myslím si, že mojí předností je to, že mám dobrou kontrolu nad míčem. Kdybych měl zmínit nějako slabinu, tak možná rychlost, snažím se na tom pracovat, i když rychlostní předpoklady se dají těžko změnit. Snažím se být takový ten, kdo rozdá balón, vytvoří akci.

Podle toho popisu tedy čítám, že ti sedí pozice ve středu hřiště?
Ano, nejlépe se mi hraje ze středu hřiště. Trenéři mě ale zkoušejí na různých postech. První zápas jsem hrál ve středu zálohy, pak na kraji zálohy zleva i zprava. Proti Frýdlantu se mi celkem dařilo. I když to ještě není optimální, protože jsem po zranění, kdy jsem měl výron kotníku, takže se do toho ještě dostávám. Navíc v závěru zmíněného utkání jsem si v závěru málem odrovnal pravou nohu. Dostal jsem i přes levý kotník, který jsem měl zraněný. Ještě tři týdny zpátky jsem chodil o berlích. Takže nic moc. Ve Frýdku máme ale nového maséra (Marek Chmiel pozn. red.), který se o mě skvěle postaral. Navíc mám i z domů velkou podporu, to se pak různá zranění snášejí lépe.

Nastoupil si na podzim za Vítkovice ve vzájemném utkání proti Frýdku-Místku?
Nehrál jsem. Proti Frýdku jsem si zahrál až teď v zimní přípravě, kdy Vítkovice prohrály 0:2. Hrálo se 3x 30 minut a já jsem nastoupil pouze na poslední půlhodinu. Což není příliš času na to, abych se ukázal. O týden později se ozval trenér Dian.

Byl zápas proti Zbrojovce Brno nejtěžším v přípravě?
Proti Zbrojovce to byl těžký zápas. Měli jsme v nohách zápas s Frýdlantem, což bylo cítit. V závěru už docházely síly. Zbrojovka byl velice kvalitní soupeř, který má v kádru reprezentanty. Hráči jsou na skvělé technické úrovni, dokázali vyjet z obtížných situací. Nedělalo jim problém dát si dvacet přihrávek po sobě. Na to kolik dal soupeř gólů, měl ještě další šance, které neproměnil. Hodně jsme ale také chybovali. Byla to však dobrá zkušenost a motivace, ať všichni makáme ještě víc. Já za sebe můžu říct, že se budu snažit makat na maximum, ať to příště vypadá jinak.

Dva měsíce v Tunisu byla velká zkušenost


Ve vlasech máš stylově vystříhané číslo 37. Čítám, že to má nějaký význam?
Mám rodinu v Tunisu a o letních prázdninách jsem hrál dva měsíce za tuniský tým. Byli tam i někteří starší kluci z Nizozemska, Německa. Byl tam o dva roky starší fotbalista Noa Lang a jeho styl hry se mi hodně líbil. Působí v Ajaxu Amsterdam, absolvoval i přípravu s A-týmem. Je to můj vzor, sleduju ho všude, kde se dá, na všech sociálních sítích, hraju s ním ve Fifě. Právě v Tunisu jsem si s ním měl možnost zakopat. Na dresu má právě číslo 37.

Zmínil si rodinu v Tunisku, sleduješ tedy i tuniský fotbal?
Manžel od mojí tety je Tunisan, takže společně sledujeme i tuniský fotbal. Je to zase úplně něco jiného. Poznal jsem to i sám. Myslím, že dva měsíce v Tunisu byla velká zkušenost. Afričani byli kondičně velmi dobře připraveni, v 35 stupních se prakticky nezastavili. Když se vrátím ale k tomu sledování, není to jen tuniský fotbal, sleduju v podstatě jakýkoliv fotbal, když to jde. Nerozlišuju, jestli je to německý, italský nebo tuniský fotbal.


HATOŇ: CHYTAT ZA U19? TO JSEM OPRAVDU NEČEKAL
×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B