Moric: Vážíme si každého, kdo fandí Lipině

O sportovní chod frýdecko-místeckého celku se od ledna stará František Moric. Člověk, který je možná fotbalové veřejnosti neznámý, ve futsale však jeho jméno velmi dobře znají.

František Moric se totiž finančně podílí na chodu dvou profesionálních klubů. V Čechách to je tým BazookaCF z Uherského Hradiště, u našich východních sousedů se jeho srdcovkou stali Bílí Andeli z Trnavy (dnes už FC Spartak Trnava).

Pane Morici, do klubu MFK Frýdek-Místek jste nastoupil v pozici sportovního ředitele třetiligového A týmu. Lze našim fanouškům, ale i lidem v našem městě prozradit, co vše máte vlastně v klubu na starosti?

Tak nejdříve bych chtěl tímto pozdravit všechny fanoušky MFK Frýdek-Místek a poděkovat jim za podporu a důvěru. Přišla mi spousta SMS zpráv a e-mailů. Velice si toho vážím a doufám, že vaší důvěru nezklamu. V klubu mám na starosti vedení celého sportovního úseku akciové společnosti.

Na chod klubu dohlížíte jen po sportovní stránce, nebo je v plánu podílet se i po té finanční?

Není to jen po stránce sportovní, ale i té finanční. Mé firmy se podílí na chodu klubu. Nyní navíc finalizuji jednání s případnými sponzory, kteří by do klubu vstoupili a pomohli MFK Frýdek-Místek dotáhnout tam, kam patří.

Nabízí se otázka…Proč zrovna MFK Frýdek-Místek?

Tak fotbal a futsal jsou sporty, kde potkáte spoustu lidí. Takovým jedním člověkem je bývalý trenér Frýdku Martin Pulpit. S ním jsem se seznámil na jednom fotbalovém utkání a slovo dalo slovo. Znáte to…no a teď jsem prostě tady (úsměv).

Během zimy se frýdecko-místecký kádr opět výrazně obměnil. Spousta hráčů odešla, mnoho fotbalistů do týmu naopak přišlo. Jednou, a to podstatnou změnou, je fakt, že nově příchozí hráči jsou z naprosté většiny ve Frýdku na přestup. Stali se tedy kmenovými hráči MFK. Jaká je tedy vize klubu a s jakým cílem jdou Valcíři do jarních odvet?

Máte určitě pravdu v tom, že prioritou každého klubu by měli být hráči, kteří patří přímo klubu. I já ctím tohle pravidlo. Pokud už dovádím do klubu hráče na hostování, tak to musí být natolik kvalitní fotbalista, že jsme rádi, že k nám na hostování vůbec jde. A to je příklad Tomáše Hykela. To, že dal přednost MFK před druholigovými Pardubicemi, to je pro nás takový bonus v dosavadní práci. Teď hovořím za celý tým sportovního vedení klubu. A ptáte se na cíle? Ty jsou jasně dané. Chceme tým stabilizovat, pokusit se být na postupovém místě po skončení sezony a čekat, co se stane. Pokud by přišla nabídka postupu, tak ji vezmeme. Pokud se to letos nepodaří, tak v příští sezoně je jasný cíl postoupit do druhé ligy.

V dnešní digitální době plné internetu není problém si veškeré informace najít či dohledat. Půjde ale skloubit práci sportovního ředitele frýdecko-místeckého klubu s vašimi dalšími osobními aktivitami?

Zvolil jsem si kolem sebe tým lidí, kterým věřím, takže nevidím v tom žádný problém. Jsem s nimi v každodenním kontaktu a pokud je třeba něco řešit, ihned skáču do auta a jsem k dispozici skoro okamžitě.

Vraťme se k samotnému frýdecko-místeckému fotbalu. Tým je před odjezdem na herní soustředění v tureckém Beleku. V novodobé historii pro náš třetiligový klub naprosto něco nevídaného…

Herní soustředění v Turecku nám celé zařídil pan Jan Lokaj. Pokud tohoto člověka neznáte, koukněte na internet. Jen v tomto roce jeho agentura JL Management uspořádala soustředění v Turecku pro Baník Ostrava. Do Portugalska zase jel nejlepší klub v naší republice, Slavia Praha. Honza dojednává ale soustředění i týmům jako Leicester City, či Fulham. Je to člověk, kterého dobře znám a spolupracuji s ním dlouho. Takže vím, že v Turecku bude pro nás vše připraveno jak má. A tím myslím nejen ubytování v hotelu, ale i komplet servis a naše soupeře pro přípravu.

Valcíře posílil zkušený útočník Václav Vašíček, ve výčtu příchozích hráčů se objevila i známá jména jako Michal Skwarczek, Václav Mozol či Tomáš Hykel, kteří už u nás v minulosti působili. Podařilo se udržet zkušené Petra Literáka s Adamem Varadim. Jste s utvořeným kádrem spokojen, nebo je tam nějaké jméno hráče, o kterého jste měl eminentní zájem, ale jeho příchod se z nějakého důvodu neuskutečnil?

Ano, s mým týmem jsme s příchody maximálně spokojeni. Dokonce nevylučujeme ještě jeden příchod, ale konkrétní teď ještě nebudu. Nechte se překvapit.

Je něco, co byste fanouškům frýdecko-místeckého fotbalu rád vzkázal?

Že si vážíme každého fanouška, který fandí Lipině. Velice se těším na další osobní setkání, stejně, jako tomu bylo nedávno při kávě. Děkuji vám…

I my děkujeme panu Moricovi za jeho čas i odpovědi a přejeme nejen jemu, ale celému A týmu znovu zažít chvíle, kdy je do Stovek přišlo povzbudit několik tisícovek spokojených fanoušků.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek