Žižka: Klobouk před lidmi, co za námi dojeli

Valcíři vstoupili do jarní odvetné části MSFL pravou nohou. Na hřišti silného Kroměříže totiž zvítězili těsně 1:0 a v průběžné tabulce si o jedno místo polepšili, jsou sedmí.

Každopádně výhra se na hřišti kroměřížské Slavie nerodila vůbec lehce. Oba celky si byly vědomy důležitosti střetnutí, nakonec tento duel rozhodla situace ze závěru první půle, když se po úniku Hykela prosadil na bližší tyči Vašíček. „Na klucích bylo přeci jen trochu poznat, že tam určitá nervozita byla. Ono není tajemstvím, že bychom na jaře rádi atakovali přední příčky, důležité tedy pro nás bylo, abychom nějaký ten přehnaný optimismus v kabině ukočírovali. Kroměříž patří dlouhodobě ke špičce třetiligové soutěže, což se v zápase i ukázalo. Není totiž náhoda, že přezimovali v tabulce na druhém místě. My tu přijeli ale s cílem uspět. Škoda jen, že se nám po změně stran nepodařilo vstřelit druhou branku, která by nás více uklidnila. Nechci vyloženě říct, že by to z naší strany bylo herně nepovedené utkání, ale ta nervozita tam patrná byla,“ řekl k prvnímu jarnímu utkání frýdecko-místecký trenér Jan Žižka.

Úvod zápasu jste měli aktivnější, ale pak převzali otěže zápasu domácí. Ti v prvním dějství hrozili převážně ze standardních situacích...

Ano, přesně tak tomu bylo. My ale ty standardky domácím nabídli úplně sami takovými nesmyslnými fauly. Podle mě tam u hráčů chyběla lepší komunikace, určitě pak k těm faulům dojít nemuselo. Ale na druhou stranu musím kluky v obraně pochválit. Až na nějaké malé chybičky to nebylo s naší hrou dozadu špatné.

Co se týče opravdu těch vyložených šancí, tak těch k vidění během celého zápasu moc nebylo. Přikláníte vaší výhru (1:0) spíše ke štěstěně, nebo jí berete jako zaslouženou?

To se tak nedá říct. Fotbal se hraje na góly a ten jsme na rozdíl od soupeře my dali. Musím však ale hru domácích vyzdvihnout. Kroměříž se po celé střetnutí snažila hrát kombinační fotbal a místy byla na míči i lepší. Při nás přeci to štěstí stálo, když jsme inkasovali minutu před koncem zápasu. Tam nás zachránil ofsajd domácího hráče.

Co říkáte na frýdecko-místecké fanoušky? Čekal jste, že jich za vámi tolik dorazí?

Opravdu klobouk dolů před těmi lidmi, co za námi dojeli. Vůbec jsme nečekali, že jich může být tolik a já jim samozřejmě za to moc a moc děkuji. Teď si jen přeji, aby na náš fotbal chodili pořád a ještě ve větším počtu.

Na úvod jara jste porazili velmi silný tým, takže se dá v dalších zápasech předpokládat, že vás soupeři budou považovat za favorita. Může tohle vašim svěřencům svázat nohy?

Já se moc dopředu nedívám. Nechci říkat nějaké klišé, že půjdeme zápas od zápasu, ale ono je to tak. Teď máme doma Velké Meziříčí, uvidíme, co s námi první domácí střetnutí udělá. Musíme být nohama na zemi a hlavně pokorní k našim soupeřům. Nikdy se na hřišti nic samo neuhrálo, musíme si to tam odedřít. Každopádně Velké Meziříčí je dalším těžkým soupeřem, který má ve svém kádru bývalé ligové hráče. I my ale máme zkušený tým, takže nemám zase obavy z toho, že bychom se měli z utkání doslova pokadit.

Co říkáte zápasům, které se hrají ve večerních hodinách a pod umělým osvětlením?

Tak viděli jste to sami v Kroměříži. Podle mě se takové zápasy divákovi musí zamlouvat. Já jsem to zažil už jako hráč a přiznám se, že takové zápasy mám moc rád. Ta světla dodají tomu zápasu takovou správnou atmosféru.