Žižka: Dnes si cením mentální síly mužstva

Valcíři v deštivém počasí porazili na svém stadionu Rýmařov 1:0, když se o jedinou branku střetnutí postaral po hodině hry Václav Vašíček. Trenér Frýdku-Místku, Jan Žižka, byl po utkání spokojen pouze se ziskem tří bodů. „Je mi jasné, že se našim fanouškům herní projev nelíbil, ale někdy je to tak, že se vám nedaří, a přeci jen dokážete vydřít tři body. Pro nás jsou to tentokráte zlaté body,“ řekl kouč Valcířů po utkání.

Trenére, jak hodnotíte tedy domácí duel s Rýmařovem?

Pro nás to byly tentokráte hodně vydřené body, takže si jich ceníme o to více. Také máme velkou radost z další nuly vzadu. Bylo to tentokráte o něco těžší, jelikož nám vypadli hned tři hráči základní sestavy, ale to samozřejmě neomlouvá náš předvedený výkon. I tak je mi jasné, že se našim fanouškům herní projev nelíbí. Kdybych tak uměl mávnout tím kouzelným proutkem a změnil to. Bereme to ale tak, že někdy se nedaří, ale máte ty vydřené tři body a nulu vzadu.

Vzpomněl jste, že nám pár hráčů základní sestavy chybělo. Asi největší zásah jste měli v poslední době do obranné čtveřice. Tam se vám sice uzdravil Kaizar, ale naopak nenastoupili osvědčení Literák s Bialkem. Z toho pohledu je ta čtvrtá uhraná nula vzadu velice pozitivní?

Kromě Hýbla, který je klasickým levým obráncem nebo záložníkem a teď vlastně i Ságnera, který je univerzálem, tak máme v mužstvu čtyři stopery (Literák, Hloch, Kaizar a Bialek). Je to tedy pro mě snazší, když vám někdo uprostřed té obrany vypadne. Myslím si, že se opět potvrdilo, že v té defenzívě svou kvalitu máme. Opět jsme neinkasovali, což mužstvu vždy pomůže na psychice. Já si dnes ještě cením i té mentální síly mužstva. Když se vám totiž na hřišti nedaří, tak přeci jen dokážete jednu chybu soupeře potrestat a zvítězit.

V defenzívě to týmu jde, proti Rýmařovu to však znovu bylo trápení směrem dopředu. Co k tomu?

Je to možná všechno o tom klidu. Kluci jdou do utkání s tím, že chtějí hlavně fotbalem pobavit diváky. Přitom ten začátek zápasu proti Rýmařovu nebyl z naší strany vůbec špatný. Tam si člověk řekne, ano, dnes to půjde. Přesně tohle jsme si řekli i na začátku utkání na Vrchovině. Pak už ale tak hra byla taková, jaká byla. Na kdyby se samozřejmě nehraje, ale kdyby dnes hráči vyřešili tu situaci z úvodní minuty úplně jinak, tak by nám třeba narostla křídla a my bychom předvedli úplně jiný výkon. Ale jak říkám, je to o tom kdyby. Někdy ty situace řešíme hodně zbrkle. Pro mě v této fázi jsou však důležité tři body.

V neděli zavítáme do Uničova, kde se proti nám postaví tým, který už dlouhou dobu hraje ve třetí nejvyšší soutěži. Dokonce MSFL v sezoně 2016/17 celou vyhrál. Nebude to tedy na Hané vůbec lehké. Souhlasíte?

Samozřejmě, že souhlasím. Čeká nás hodně těžký soupeř, který má ve svém kádru velmi šikovné fotbalisty. Já je letos už jednou naživo viděl, takže vím, co nás u nich čeká. Před námi je teď delší týden na přípravu, jelikož se tam hraje až v neděli, takže věřím, že pro úspěch uděláme všichni všechno. Pojedeme tam s pokorou, ale musíme také mít nějaké sebevědomí. Jen tak nás to může nakopnout k lepšímu hernímu projevu.

Když se ohlédneme za výsledky posledního kola. Co říkáte na formu Vyškova, který s přehledem zvládl utkání v Petřkovicích (0:5)?

Já to beru tak, že možná pro laika to může být překvapující výsledek. Pro mě osobně ale vůbec. S trenérem Vyškova Janem Trousilem se znám, vím jak je to kvalitní trenér, takže pro mě jejich výsledky až takovým překvapením nejsou. Navíc Vyškov pro úspěch na Odře udělal vše. Jel k zápasu už o den dříve, i v jejich snaze je dostat se co nejdříve na příčky nejvyšší.